Amerikanske piloter var klar til å åpne ild mot syriske fly

Artikkelen fortsetter under annonsen

To amerikanske kampflypiloter forteller i et intervju med USA Today om hvordan de sist uke skygget to syriske regjeringsfly og var forberedt på å skyte dem ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste uken er det kommet flere opplysninger om at det syriske regimets kampfly skal ha fløyet nær bakkestyrker fra den amerikanskledede militærkoalisjonen ved byen Hasaka nordøst i landet.

Ved minst to anledninger sendte amerikanerne opp kampfly for å markere seg overfor syriske fly som ble for nærgående. Den ene episoden fant sted fredag i forrige uke, da to amerikanske F-22-fly ble sendt på vingene mot to syriske Su-24-fly som hadde fløyet inn i regionen.

Fulgt fra nært hold

Pilotenes oppdrag var å kartlegge om de syriske flyene planla å angripe koalisjonsstyrker på bakken og – om nødvendig – å skyte dem ned.

– Jeg fulgte ham rundt på alle tre rundene han gjorde. Det virket ikke som om han hadde en anelse om at jeg var der, sier en av pilotene, en major i det amerikanske luftforsvaret som ønsker å være anonym, til USA Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilotene, som er trent til ikke å bli oppdaget, forteller at de på det nærmeste var 600 meter fra de syriske kampflyene. Kapteinen i det andre flyet forteller at han prøvde å nå de syriske pilotene på en vanlig radiofrekvens, men at han ikke fikk svar.

Les også: Ingen rask slutt på Tyrkias Syria-intervensjon

– Ville ikke ha nølt

Episoden endte med at de syriske flyene forsvant uten at det virket som om de var bevæpnet. Generalmajor Jay Silveria, som sitter i koalisjonens flykontrollsenter i Qatar, sier han var klar for å be pilotene om å skyte ned de syriske flyene dersom de truet koalisjonsstyrkene.

– Jeg ville ikke ha nølt. Alt jeg trengte for å skyte dem ned på det tidspunktet, var en beskjed fra bakken om at de ble angrepet. Vi var i perfekt posisjon til å gjennomføre det med et ganske avansert våpensystem, sier Silveria til nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En nedskyting av flyene ville ha markert en ny og alvorlig opptrapping av den blodige konflikten i Syria. Selv om amerikanerne deltar i krigen mot ekstremistgruppen IS i landet, har de så langt ikke havnet i væpnet konflikt med de syriske regjeringsstyrkene.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie