IS jaget ut av by under tyrkisk Syria-intervensjon

Tyrkia har innledet en storstilt jakt på IS og kurdisk milits i Nord-Syria. Bare timer etter at tyrkiske stridsvogner og spesialstyrker rykket inn, skal IS har mistet en viktig grenseby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria fordømmer den tyrkiske intervensjonen, og det samme gjør kurderne i området. USA stiller seg bak sin NATO-allierte og bekrefter onsdag kveld at amerikanske kampfly gir luftstøtte til den tyrkiske offensiven mot IS i Jarablus.

Tyrkias første mål var grensebyen Jarablus, som ble inntatt av IS i 2013 og som er den siste gjenværende grenseovergangen til Tyrkia de har kontrollert.

Byen kom i morgentimene onsdag under kraftig tyrkisk artilleribeskytning, før tyrkiske kampfly gikk til angrep mot antatte IS-mål og minst 20 stridsvogner rullet over grensa. Samme ettermiddag erklærte opprørerne at byen var «frigjort», mens president Recep Tayyip Erdogan bekreftet at de syriske krigerne hadde tatt Jarablus fra IS.

Kurdisk milits

Tyrkiske spesialstyrker deltar også i angrepene, og det samme gjør hundrevis av Tyrkia-støttede islamistiske og turkmenske opprørere som alt skal ha erobret to tidligere IS-kontrollerte landsbyer nær Jarablus.

Erdogan bekreftet tidligere på dagen at militæroffensiven ikke bare er rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS, men også mot den kurdiske YPG-militsen, som støttes av USA.

Hvor langt inn på syrisk side de tyrkiske styrkene har tenkt seg, er foreløpig uklart. Den kurdiske YPG-militsen har siden kampen om Kobani i 2014 fått støtte av USA i kampen mot IS. Tidligere i måneden drev kurdiskledede styrker med amerikansk hjelp IS ut av byen Manbij, som ligger 33 kilometer sør for Jarablus.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie

Biden advarer kurderne

Tyrkia krever at den kurdiske militsen trekke seg ut av Manbij-området og holder seg på østsiden av elva Eufrat.

USAs visepresident Joe Biden, som onsdag besøkte Ankara, stiller seg bak kravet.

– De må trekke seg tilbake over elva Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa Biden under en pressekonferanse.

Biden bekreftet videre at Tyrkia har USAs fulle forståelse og støtte og beklaget samtidig overfor Erdogan at han ikke kom på besøk tidligere etter kuppforsøket i juli.

Les også: Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

– Skamløs krenkelse

Kurderne i Nord-Syria kaller den tyrkiske operasjonen «en krigserklæring».

Damaskus-regimet tar kraftig avstand fra Tyrkias intervensjon og kaller den «en skamløs krenkelse av Syrias suverenitet».

Regimets viktigste allierte Russland uttrykker dyp uro over den tyrkiske offensiven mot kurdisk milits.

– Dette kan ytterligere forderve situasjonen i konfliktsonen og føre til oppblussing i etniske spenninger mellom kurdere og arabere, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Moskva.

NATO-taushet

NATO vil overfor NTB ikke kommentere meldingene om at ett av landene i forsvarsalliansen nå har sendt stridsvogner inn i Syria, men viser til de generelle uttalelsene fra toppmøtet i Warszawa i juli.

NATO-landene fastslo under møtet at forsvarsalliansen vil «forsvare sitt territorium og sine grenser mot enhver trussel og svare på de utfordringer som måtte oppstå som følge av konflikten i Syria».

Les også:

Tyrkia vil løslate 38.000 fanger

Erdogan-rival risikerer 1.900 års fengsel

Personvernpolicy