– 1.500 tyrkiskstøttede opprørere klar til å gå inn i Syria

Graver klargjøres etter selvmordsangrepet mot et bryllup i Gaziantep.
Graver klargjøres etter selvmordsangrepet mot et bryllup i Gaziantep. Foto: Osman Orsal / Reuters

Tyrkiske styrker skyter med artilleri inn i Syria for andre dag på rad. Samtidig melder BBC at rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere står klar til å gå inn i landet fra tyrkisk side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artilleriskytingen fra Tyrkia pågikk tirsdag for andre dag på rad og har vært rettet både mot IS-stillinger og den kurdiske YPG-militsen i byene Jarablus og Manbij, melder BBC.

Den var svar på bombekaster-angrep mot tyrkisk territorium fra Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP. Senere tirsdag formiddag traff tre raketter nær byen Kilis sør i Tyrkia, like over grensen, melder CNN Turk. Det samme området ble også tidligere i år rammet av flere raketter som ble fyrt av fra Syria.

Både IS og andre opprørere i Syria kontrollerer områdene like over grensen fra Kilis. Tyrkiske myndigheter mener angrepene tirsdag kom fra IS-stillinger om lag 80 kilometer unna, nær den syriske grensebyen Jarablus.

Syriske kurdere har samtidig hevdet at de ble truffet av tyrkisk artilleriskyts enda lenger sør, i områder de med hjelp fra USA nylig erobret fra IS.

Bakkestyrker utplassert

Syriske opprørere har nå sagt at Tyrkia planlegger å hjelpe dem med å angripe Jarablus, noe som kan øke konfliktnivået mellom Tyrkia og kurderne, og Tyrkia og USA, melder DPA.

Ifølge BBC står det nå rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere i den tyrkiske storbyen Gaziantep, der mer enn 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot et bryllup, klare til å gå over grensen.

De siste dagene har tyrkiske styrker utplassert stridsvogner og pansrede kjøretøy ved grensen mot Syria, og syriske aktivister har ifølge AP uttalt at flere hundre syriske opposisjonelle krigere nå er samlet i den tyrkiske grensebyen Karkamis for å forberede et angrep mot Jarablus.

Jarablus er den eneste gjenværende grensepasseringen som direkte knytter IS til veinettet med Tyrkia.

Les også: Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Skal renses for IS

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa mandag at det nordlige Syria må «renses fullstendig» for IS.

Der har han riktig nok fått litt drahjelp fra den syriskkurdiske YPG-militsen, som har drevet IS ut av flere byer, blant dem Manbij, men tyrkiske myndigheter anser YPG for å være en forlengelse av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, som i Tyrkia har kjempet for økt selvstyre siden 1980-tallet.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Adem Altan / AFP
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Adem Altan / AFP

Minst 54 mennesker ble drept under selvmordsangrepet mot et kurdisk bryllup i Gaziantep lørdag kveld. Minst 22 av ofrene var barn, ifølge myndighetene. Brudeparet og gjestene var kurdere, og flere av dem var medlemmer av det prokurdiske partiet HDP, et parti myndighetene mener står i ledtog med PKK.

Ifølge avisen Hurriyet var angrepet utført med en bombe som inneholdt samme ingredienser som har blitt brukt i tidligere angrep på kurdisk-vennlige mål.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie

IS-celler

Gaziantep ligger nær grensen til Syria og er kjent for å være tilholdssted for flere IS-celler. Tyrkiske myndigheter har ennå ikke slått fast angriperens identitet, annet enn at det ifølge vitner skal dreie seg om en gutt i 12-14-årsalderen.

BBCs Gaziantep-korrespondent Mark Lowen mener den kommende offensiven som nå er i gjære, kan ha vært medvirkende årsak til bryllupsbombingen, som antas å ha vært utført av IS.

Les også:

Tyrkia vil løslate 38.000 fanger

Erdogan-rival risikerer 1.900 års fengsel

Personvernpolicy