USA advarer Syrias regjeringsstyrker

Byen Hasaka i Syria har vært åsted for en rekke kamper den siste uken. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix
Byen Hasaka i Syria har vært åsted for en rekke kamper den siste uken. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pentagon advarer det syriske regimet om at det er forberedt på å skyte ned fly som nærmer seg styrker fra den USA-ledede militærkoalisjonen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet erklærer ingen flyforbudssone, men advarer de syriske styrkene mot å fly for nær koalisjonens soldater. I forrige uke var amerikanske militæroffiserer i harnisk etter at syriske kampfly gikk til angrep på kurdiske soldater og rådgivere fra koalisjonen som kjempet mot IS-krigere rundt byen Hasaka nordøst i landet.

USA sendte opp kampfly ved minst to anledninger da de syriske flyene ble for nærgående, men ingen av hendelsene resulterte i kontakt i luften. Dette er tilsynelatende første gang koalisjonen har måttet svare regjeringsstyrkene ved å sende opp kampfly, og sannsynligvis det nærmeste syriske styrker har vært å såre amerikanske rådgivere og deres allierte.

Forsvarer seg

– Vi kommer til å fortsette å råde det syriske regimet til å styre unna de områdene. Vi kommer til å forsvare våre folk på bakken, og vi vil gjøre det vi trenger for å forsvare dem, sier Pentagon-talsmann Peter Cook.

Både utenriksminister John Kerry og den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton har uttalt at de støtter flyforbudssoner i Syria. President Barack Obama er derimot ikke villig til å bidra med ressurser og styrker til å iverksette et slikt tiltak.

– Det er ingen flyforbudssone. Men det vil være smart av det syriske regimet å unngå områdene der koalisjonens styrker opererer, sier Cook.

Gjelder også Russland

USA har sendt en advarsel til Syria via Russland. Cook innrømmer at advarselen også gjelder russerne, som har støttet president Bashar al-Assad i luftkrigen i landet siden i fjor høst.

– Om de truer amerikanske styrker, har vi alltid rett til å forsvare våre folk, sier Cook.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus