Iran anklager Russland for løftebrudd

Et russisk kampfly bomber mål i Syria. Flyet på bildet kom fra flybasen Hamedan i Iran, ifølge russiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix
Et russisk kampfly bomber mål i Syria. Flyet på bildet kom fra flybasen Hamedan i Iran, ifølge russiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen i Iran kritiserer Russland for å ha røpet at russiske kampfly fikk bruke en iransk militærbase. Det vil ikke skje igjen med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to landene hadde nemlig blitt enige om ikke å snakke offentlig om bruken av basen, ifølge Irans forsvarsminister Hossein Dehghan. Han kritiserte mandag Russland for å ha brutt løftet, melder nyhetsbyrået ISNA.

Myndighetene i Russland opplyste i forrige uke at russiske kampfly hadde tatt av fra flybasen Hamedan. Flyene skulle til Syria, hvor Russland bomber opprørsgrupper som kjemper mot regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

– Vil være supermakt

Opplysningene ble først bekreftet av Iran én dag senere. Da Dehghan fikk spørsmål om saken i et TV-intervju søndag kveld, var han tydelig misfornøyd.

– Russerne er opptatt av å vise at de er en supermakt og et land med stor innflytelse, sa forsvarsministeren.

Han anklaget russerne for å skryte, og for å opptre ubetenksomt.

Både Russland og Iran er viktige allierte av den syriske presidenten Bashar al-Assad. Men iranske myndigheter har ikke sagt så mye offentlig om nøyaktig hvordan de deltar i konflikten.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie

Brudd på grunnloven

Å gi et annet land lov til å bruke Irans militærbaser, er i strid med landets grunnlov. Dehghan understreker at de russiske flyene ikke gjorde noe annet enn å tanke drivstoff på Hamedan-basen. Det kommer ikke til å skje igjen med det første, ifølge en talsmann for Irans utenriksdepartement.

Russlands ambassadør til Iran bekrefter at alle russiske fly nå har forlatt Hamedan. Han mener likevel at flyene vil kunne bruke basen igjen i framtida – såframt lederne i det to landene blir enige om det.

Personvernpolicy