Frivillige melder seg til kampen mot IS

Flere frivillige fra Vesten strømmer til for å delta i kampene mot ekstremistgruppen IS i Irak, mens de fortsatt har muligheten, sier frivillige ved fronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har mistet territorier og byer i Irak og Syria de siste måneden og har lidd flere militære nederlag og tilbakeslag. Selv om det er lite pålitelig statistikk tilgjengelig om frivillige som reiser til regionen for å slåss mot jihadistene i IS, er det tegn som tyder på at potensielle frivillige føler de har dårlig tid dersom de skal rekke å være en del av kampen før IS mister resten av territoriet gruppen kontrollerer.

– Folk vet at det går mot slutten, og de prøver å bli med mens de fortsatt kan, sier Louis Park. 26-åringen fra Texas kom i juni til de kurdiskkontrollerte områdene nord i Irak for andre gang for å kjempe sammen med lokale styrker. Park er kristen og har sluttet seg til en kristen, assyrisk militsgruppe, som samarbeider med den kurdiske peshmerga-styrken.

– Jeg får henvendelser fra hele verden, mellom 60 og 70 etter at jeg kom tilbake hit, forteller han.

London-basert Institute for Strategic Dialogue har sporet rundt 300 fremmedkrigere som kjemper mot IS. Rundt en tredel av dem er amerikanere. De motiveres blant annet av ønsket om å gjøre noe meningsfullt, å utgjøre en forskjell i verden og et sinne over det de oppfatter som manglende internasjonal innsats for å stanse IS' barbariske handlinger.

– Det de trekker fram som viktigst er grusomhetene som begås mot sivile, og mange beskylder verdens ledere for å lukke øynene for lidelsene til dem som er fanget i konflikten, sier en rapport fra instituttet i London.

Personvernpolicy