Frivillige melder seg til kampen mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere frivillige fra Vesten strømmer til for å delta i kampene mot ekstremistgruppen IS i Irak, mens de fortsatt har muligheten, sier frivillige ved fronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har mistet territorier og byer i Irak og Syria de siste måneden og har lidd flere militære nederlag og tilbakeslag. Selv om det er lite pålitelig statistikk tilgjengelig om frivillige som reiser til regionen for å slåss mot jihadistene i IS, er det tegn som tyder på at potensielle frivillige føler de har dårlig tid dersom de skal rekke å være en del av kampen før IS mister resten av territoriet gruppen kontrollerer.

– Folk vet at det går mot slutten, og de prøver å bli med mens de fortsatt kan, sier Louis Park. 26-åringen fra Texas kom i juni til de kurdiskkontrollerte områdene nord i Irak for andre gang for å kjempe sammen med lokale styrker. Park er kristen og har sluttet seg til en kristen, assyrisk militsgruppe, som samarbeider med den kurdiske peshmerga-styrken.

– Jeg får henvendelser fra hele verden, mellom 60 og 70 etter at jeg kom tilbake hit, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

London-basert Institute for Strategic Dialogue har sporet rundt 300 fremmedkrigere som kjemper mot IS. Rundt en tredel av dem er amerikanere. De motiveres blant annet av ønsket om å gjøre noe meningsfullt, å utgjøre en forskjell i verden og et sinne over det de oppfatter som manglende internasjonal innsats for å stanse IS' barbariske handlinger.

– Det de trekker fram som viktigst er grusomhetene som begås mot sivile, og mange beskylder verdens ledere for å lukke øynene for lidelsene til dem som er fanget i konflikten, sier en rapport fra instituttet i London.