FN: Flere fremmedkrigere vender hjem – kan utføre angrep

<p>Tilbudet for fremmedkrigere som angrer på at de dro og ønsker å reise hjem igjen til Norge er for dårlig, mener professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen. Foto: Reuters / NTB scanpix</p>
Tilbudet for fremmedkrigere som angrer på at de dro og ønsker å reise hjem igjen til Norge er for dårlig, mener professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN-eksperter sier et økende antall fremmedkrigere vender hjem etter å ha slåss for grupper som IS og Al-Qaida og at de kan gjennomføre angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hjemvendte fremmedkrigerne bruker det såkalte mørket nettet og krypteringsteknologi som gjør det vanskelig eller umulig for etterretningstjenestene å oppdage dem, skriver FN-ekspertene i en rapport som ble lagt fram onsdag.

Ekspertene, som overvåker sanksjonene mot ekstremistgrupper, sier regjeringer påpeker at kommunikasjonsmetodene de «de utenlandske terrorkrigerne» bruker er en utfordring for den nasjonale sikkerheten. Det er også vanskelig å overvåke og etterforske personer som radikaliseres hjemme.

Det såkalte «mørke nettet» – nettsteder som bruker en rekke verktøy for å ivareta brukernes identitet – gjør sammen med krypterte meldingstjenester at «selv de mest avanserte etterretningsetatene er avskåret fra å trenge inn i de store meldingsmengdene». Statene står dermed «i fare for å miste det teknologiske overtaket de tidligere har hatt over terrorgrupper».

Rekrutterere for ekstremistgruppen IS er raske til å få nye potensielle krigere til å gå over til å kommunisere i lukkede og krypterte kanaler, sier ekspertene.

De skriver også at gruppen har vist at den er i stand til å gjennomføre komplekse angrep utenfor konfliktsonen. I rapporten til FNs sikkerhetsråd påpekes det at IS, Al-Qaida og tilknyttede grupper mener alvor og utvider sitt repertoar, til tross for at IS er under press militært i Irak, Syria og Afghanistan.

Personvernpolicy