Trolig langvarig kamp om Aleppo

Den russiske generalen Sergei Rudskoi under en pressebriefing om kampene i Aleppo.
Den russiske generalen Sergei Rudskoi under en pressebriefing om kampene i Aleppo. Foto: Ivan Sekretarev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget om Aleppo regnes som det viktigste i hele Syria, men kampene kan bli langvarige. Begge partene er utmattet etter flere år med blodige kamper, og både regimet og opposisjonen i Syria mangler mannskap og våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imens har hundretusener av sivile havnet i en klemme som ingen ser noen ende på.

– Det er en veldig uoversiktlig situasjon, konstaterer Thomas Slensvik, hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole, til NTB.

– For de sivile på begge sider innebærer dette en tap-tap situasjon. Spørsmålet er hva verdenssamfunnet vil gjøre hvis det blir en meget stor humanitær katastrofe, sier Slensvik, som understreker at Aleppos innbyggere allerede er i en svært vanskelig situasjon preget av mangel på mat og rent vann.

Han har ingen tro på at de krigførende partene vil gå med på en todagers våpenhvile som kan gi FN mulighet til å åpne humanitære korridorer for sivilbefolkningen. Til det er tilliten for lav. Både opprørerne og regimet frykter at en våpenhvile vil bli utnyttet av motparten. Samtidig betyr det at en sivilbefolkning på anslagsvis 2,3 millioner mennesker befinner seg i områder uten trygge forsyningslinjer og uten noen sikker vei ut av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FN frykter katastrofe for millioner i Aleppo

Aleppo på randen av stor humanitær katastrofe

– Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

Mat til Øst-Aleppo

Slensviks vurdering er at opprørerne står sterkest for øyeblikket, etter at de i helgen greide å åpne en korridor inn til den opprørskontrollerte østlige delen av byen. Onsdag ble det meldt at det kom nye matforsyninger til områdene for første gang siden midten av juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet har svart med å sende forsterkninger til byen i form av blant annet iranske militssoldater. Likevel kan det bli en stor utfordring for regimet å innta korridoren som opprørerne har opprettet.

– Regjeringen har mistet sitt militære tyngdepunkt i Aleppo. Det lå både en artilleribase og artilleriskole i området, noe som betyr at de trolig har mistet både mange menn og mye utstyr, sier Slensvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror at mange menn er drept i kampene de siste dagene, både på regimets og opprørernes side, men foreløpig har det ikke kommet noen oversikt over dette.

Mangler menn

Både Slensvik og andre eksperter mener at kampen om Aleppo, som før krigen var Syrias største by, kan bli langvarig. Det skyldes blant annet mangel på mannskap, og det at verken regimet eller opprørerne har råd til å tynne ut rekkene ved andre frontlinjer. Dermed vil ingen av dem kunne innkassere en rask seier.

– Regimet vil fortsatt være hemmet som følge av mangelen på mannskap, sier Yazid Sayegh, forsker ved Carnegie Middle East Center.

Han har imidlertid ingen tro på at opposisjonen vil greie å ta hele Aleppo.

– I likhet med regimet mangler de menn og også våpen, i tillegg er det mange flere mennesker i regimets områder, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye på spill

Svært mye står på spill både for det syriske regimet og opprørerne. Hvis regimet taper Aleppo, betyr det at de har mistet sitt støttepunkt i Nord-Syria, opplyser Slensvik.

Opprørerne har heller ikke råd til å miste Aleppo ettersom det vil innebære at regimet kan konsentrere seg om å omringe opprørerne i Idlib-provinsen. Spørsmålet er imidlertid om den nåværende opprørsalliansen, som både består av islamister og moderate, vil greie å stå samlet.

For Assad-regimet handler det også om å sikre seg en langt sterkere forhandlingsposisjon under de planlagte fredsforhandlingene i Genève.

– Dette handler om å kunne presentere et fait accompli (avgjort sak) for en ny amerikanske regjering i januar, sier analytikeren Fabrice Balance til AFP.