FN frykter katastrofe for millioner i Aleppo

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN ber innstendig om å få bringe inn nødhjelp til den syriske storbyen Aleppo, der barn står i fare for å dø hvis de ikke får rent vann. Men en krigspause virker svært langt unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN vil ha en humanitær pause på 48 timer for å få inn nødhjelp til Aleppos hardt prøvede befolkning. Mangelen på rent vann skaper spesielt stor bekymring.

– FN er meget bekymret for at konsekvensene vil bli forferdelige for millioner av sivile hvis elektrisitet og vannsystemer ikke blir reparert med det samme, heter det i en felles uttalelse fra FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hilo, og FNs regionale humanitære koordinator, Kevin Kennedy, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

FN har gang på gang bedt om en humanitær pause de siste ukene, men til nå har verdensorganisasjonen talt for døve ører. Både den syriske regjeringshæren og opprørerne, som består av både moderate og islamistiske fraksjoner, ser ut til å forberede seg på et større og avgjørende slag om byen.

Mens den syriske hæren kjemper med støtte fra den libanesiske Hizbollah-militsen og det russiske flyvåpenet, har enkelte av opprørsgruppene i Aleppo mottatt hjelp fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

Uten drikkevann

Tirsdag opplyste FN at opptil to millioner mennesker har stått uten tilgang til rent drikkevann i fire dager etter at kamphandlinger har ødelagt elanlegg som også brukes til vannforsyninger.

Ifølge FNs barneorganisasjon UNICEF står familier og barn overfor en katastrofal situasjon etter at vannpumpesystemet som fordeler drikkevannet i byen, ble ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Syriske regjeringsstyrker i Aleppo. Foto: Louai Beshara / AFP
Syriske regjeringsstyrker i Aleppo. Foto: Louai Beshara / AFP

– Vi kan ikke vente til kampene stopper for å få rent drikkevann igjen. Barns liv er i alvorlig fare, sier UNICEFs representant i Syria, Hanaa Singer.

Blant de 300.000 menneskene som befinner seg i de østlige og opprørskontrollerte områdene, er en tredel barn. De må nå drikke brønnvann som kan være forurenset av avføring, og som kan gi alvorlig diaré og andre sykdommer.

Les også: Ekspert kritiserer FNs manglende handling i Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet FN-råd

I et møte i FNs sikkerhetsråd ba USA og Frankrike innstendig om at nødhjelp må sendes til Aleppo før det diplomatiske arbeidet med å få slutt på konflikten kommer i gang igjen.

Russland sier på sin side at det ikke bør stilles noen betingelser før samtalene i Genève. Det er uvisst når forhandlingene kan starte, men FNs spesialutsending Staffan de Mistura har tidligere håpet på en ny runde med samtaler i slutten av august.

Les også: Erdogan kaller Putin en kjær venn

Brøt beleiring

I helgen kjempet en opprørsallianse bestående av både moderate og islamistiske fraksjoner seg gjennom et regjeringskontrollert område sørvest i byen. Dermed greide de overraskende å åpne en ny transportrute til de opprørskontrollerte områdene. Kampene i Aleppo betyr imidlertid at den ikke fungerer som en trygg rute ut av byen for de mange sivile.

Etter opprørernes motoffensiv har Syrias president Bashar al-Assad sendt forsterkninger til storbyen. Opprørerne har på sin side lovet at de vil kjempe for å ta kontroll over hele byen.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Situasjonen i Aleppo:

* Aleppo har vært delt mellom opprørsstyrker i den østlige delen og regjeringsvennlige styrker i den vestlige siden midten av 2012.

* To millioner mennesker står i fare som følge av kampene i byen, ifølge FN, deriblant opptil 300.000 mennesker i den opprørskontrollerte delen.

* Det er ulike anslag over hvor mange sivile som befinner seg i byen. Noen opererer med 1,5 millioner i de regjeringskontrollerte delene og 250.000 i de opprørskontrollerte.

* Å få kontroll over Aleppo anses som svært viktig både for regimet og opprørerne. Begge parter forsøker nå å samle så mange styrker som mulig i og ved byen i det som kan se ut som et avgjørende slag om byen.

(Kilde: AFP)