Regimet ber Aleppos opprørere overgi seg

Aleppo har vært delt mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere siden 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix
Aleppo har vært delt mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere siden 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Syriske regimestyrker ber opprørere i Aleppo legge ned våpnene og overgi seg etter å ha inntatt et opprørskontrollert nabolag og strammet grepet om den østlige delen av byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag tok regimestyrker kontroll over Layramoun-distriktet i den delte storbyen, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Regjeringsstyrkene har også omringet nabodistriktet Bani Zeid, der det tirsdag foregikk harde kamper. Det blir også meldt om omfattende luftangrep mot området. De to bydelene er blitt brukt av opprørere til å skyte raketter mot de regjeringskontrollerte områdene vest i byen.

Det syriske militæret har samtidig sendt tekstmeldinger til innbyggere i de opprørskontrollerte områdene der det hevdes at hæren har etablert en trygg korridor og provisoriske sentre for alle som ønsker å ta seg ut av de beleirede områdene øst i byen.

Les også: 36 drept i eksplosjon i tunnel under Aleppo

Nærmere 30 sivile drept i luftangrep i Aleppo

Tønnebomber

Hæren lover å gi Aleppos innbyggere nødvendige livsmidler, men de ber samtidig alle om å «sparke ut leiesoldater og fremmedkrigere»

Framrykkingen skjer dagen etter at minst 24 personer ifølge SOHR ble drept da regimet slapp tønnebomber over det opprørskontrollerte Al-Mashad-distriktet. Blant de drepte skal det ha vært fem barn.

Også tirsdag ble dette området rammet av tønnebomber, opplyser SOHR. Det er ennå ikke klart hvor mange som er drept, ettersom mange mennesker skal være begravd under sammenraste bygninger.

Fredsframstøt

Mens kampene om Aleppo raser, forsøker FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, å forberede en ny runde fredsforhandlinger mellom regimet og opposisjonen i slutten av august.

– Målet er å starte opp med en tredje forhandlingsrunde med partene, sa de Mistura etter et møte med diplomater fra USA og Russland tirsdag. De to landene støtter hver sin side i borgerkrigen, som har vart i over fem år.

FN-utsendingen understreket at det haster med å komme i gang med nye samtaler, ettersom volden på bakken bare synes å bli verre, særlig i Aleppo.

Personvernpolicy