Koalisjonen anklages for drap på over 50 sivile i Syria

SDF-styrker, som får luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen i kampen mot IS i Nord-Syria, fotografert på en vei i nærheten av Manbij i provinsen Aleppo 25. juni.
SDF-styrker, som får luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen i kampen mot IS i Nord-Syria, fotografert på en vei i nærheten av Manbij i provinsen Aleppo 25. juni. Foto: Rodi Said / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den USA-ledede koalisjonen anklages for å ha drept minst 56 sivile i luftangrep nord i Syria tirsdag. Pentagon sier de tar anklagene på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingene om hvor mange som ble drept, varierer mellom 56 og 200. De sivile syrerne ble bombet mens de var på flukt fra kampene i den IS-kontrollert landsbyen Al-Tukhar i provinsen Aleppo, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Vi tar dette veldig alvorlig, sier Pentagon-talsmann Adrian Rankine-Galloway til nyhetsbyrået DPA tirsdag kveld.

USA er klar over meldingene og undersøker troverdigheten i dem, tilføyer han.

Al-Tukhar ligger 14 kilometer nord for byen Manbij, en viktig IS-bastion som gjentatte ganger har vært mål for bombene fra den USA-ledede koalisjonen som kriger mot IS i Syria og Irak.

Les også: Over 180 sivile drept i kamper om syrisk by

Titalls såret

Innbyggere i landsbyen mener i likhet med SOHR at det var fly fra den USA-ledede koalisjonen som sto bak angrepene.

Tilsynelatende ble de sivile forvekslet med jihadister, opplyser SOHR, en syrisk eksilgruppe som får informasjon fra et bredt kildenettverk på bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er minst 56 døde, inkludert 11 barn. Titalls flere er såret, mange av dem kritisk, sier SOHR-sjef Rami Abdulrahman.

Meldingene kan ikke bekreftes fra uavhengig hold ettersom området ikke er tilgjengelig for frie medier, men flere kilder melder om høye dødstall. En annen aktivistgruppe, som går under navnet Local Coordination Committees, sier titalls sivile, de fleste av dem familier, ble drept i flyangrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sivile drept i opprørsangrep i Aleppo

– Minst 100 drept

Nyhetsbyrået DPA har snakket med to tidligere innbyggere fra Al-Tukhar, og de forteller at lokale i området har anslått at minst hundre mennesker ble drept.

– Angrepene fant sted ved morgengry mens folk lå og sov, hevder en av dem, Mohammed al-BOU Sultan.

På spørsmål om luftangrepet tirsdag sier den USA-ledede koalisjonen at den har «utført luftangrep i nærheten av Manbij nylig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som ved enhver anklage vi får, kommer vi til å undersøke all informasjon vi har om hendelsen, sier den USA-ledede militæralliansen i en epost til nyhetsbyrået AFP.

Krever gransking

Bombingen i al-Tukhar kan vise seg å ha tatt flere sivile liv enn noe annet luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen siden den begynte å bombe IS i Syria i 2014, sier Amnesty International.

– Det må skje en snarlig, uavhengig og åpen etterforskning for å avklare hva som skjedde, hvem som er ansvarlig, og for å unngå at sivile liv unødig går tapt i framtida, sier Amnestys fungerende Midtøsten-direktør Magdalene Mughrabi i en uttalelse.

Mandag ble totalt minst 21 sivile drept i flyangrep i samme område.

Nyhetsbyrået AP refererer til bilder lagt ut på Facebook tirsdag som viser døde voksne og barn som legges i en fellesgrav, tilsynelatende i landsbyen Al-Tukhar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene fremstår som ekte og samsvarer med annen informasjon innhentet om tirsdagens hendelser i område, skriver AP.

Voldsomme kamper

Den USA-ledede koalisjonen, kurdisk milits og andre vestligstøttede opprørere som går under navnet Syriske demokratiske styrker (SDF), innledet i slutten av mai en offensiv mot Manbij.

Over 200 sivile skal siden være drept i kampene om de IS-kontrollerte områdene rundt byen.

Manbij ligger på IS' viktigste forsyningsrute mellom Syria og nabolandet Tyrkia, og er derfor sentral i kampen mot IS. I juni tok SDF-styrkene seg inn i vestlige deler av byen, men frammarsjen har vært langsom den siste måneden på grunn av hard motstand fra IS.