95 prosent færre asylsøkere til Norge

Europeiske grensekontroller har fått antallet asylsøkere til Norge til å falle 95 prosent. her besøker integreringsminister Sylvi Listhaug et mottak i Drammen tidligere i år.
Europeiske grensekontroller har fått antallet asylsøkere til Norge til å falle 95 prosent. her besøker integreringsminister Sylvi Listhaug et mottak i Drammen tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet nye asylsøkere har stupt. Ikke siden 1997 har færre søkt beskyttelse i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har skjedd en voldsom endring i antallet asylsøkere i Norge.

Mens det de siste fire månedene i fjor ble satt rekord med 22.818 asylsøkere, sank antallet hele 95 prosent første tertial i år.

Det viser ferske tall som ABC Nyheter har fått innsyn i. I siste virksomhetsrapport fra Utlendingsdirektoratet (UDI) fremkommer det at 1185 personer søkte asyl i Norge de fire første månedene i 2016.

«Dette er det laveste antallet asylsøkere som har kommet til Norge siden første tertial 1997. Da kom det 499 asylsøkere», skriver UDI.

Direktoratet slår også fast det lave antallet asylsøkere «har klar sammenheng med grense- og ID-kontrollene i Norge, Sverige og Danmark og ellers i Europa».

Prognosene faller

Man tror også trenden vil fortsette. Mens UDI i februar trodde antallet asylsøkere i 2016 ville bli 33.000, er prognosen nå redusert til 25.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Og videreføres de gjeldende kontrolltiltakene i Europa og Norge gjennom store deler av 2016 slik det nå ser ut til, blir trolig antallet asylsøkere vesentlig lavere enn 25 000», heter det direktoratets rapport.

De store svingningene har også skapt problemer internt. I 2015 ble det ansatt hele 220 nye personer, og før sommeren 2016 skulle det også bli ansatt 45 ekstra.

Les også: Ny rekord - 65 millioner mennesker på flukt

Da ABC Nyheter i februar omtalte en forventet nedgang i tallene, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug at dette ville gjøre det mulig å behandle etterslepet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er svært fornøyd med at tilstrømningen nå er så lav fordi dette gir oss mulighet til å håndtere etterdønningen etter den voldsomme tilstrømningen som kom høsten 2015, sa hun.

20 prosent flere vedtak

Og i UDIs asylavdeling var antallet midlertidig ansatte for eksempel hele 44 prosent i slutten av april 2016, og man anslo antallet saksbehandlere ville øke for å få behandlet det store antallet søknader som hopet seg opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men man skriver også at antallet ansatte vil synke etter som søknadsbunken blir mindre.

Les også: Historier fra den andre siden (av Middelhavet)

De første fire månedene i 2014 hadde UDI for eksempel 2209 saker til behandling, mens det i samme periode i år var 18.054.

I departementets tildelingsbrev til UDI regnet man med at det ville bli fattet 21.500 asylvedtak i 2016. Nå er prognosen justert opp 20 prosent, til 25.875 vedtak.