Over 1.000 syrere har fortsatt ikke fått snakke med UDI

Direktør i Utlendingsdirektoratet Frode Forfang orienterte om de rekordmange asylankomstene i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Direktør i Utlendingsdirektoratet Frode Forfang orienterte om de rekordmange asylankomstene i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mer enn 1.000 syrere i Norge har ventet i mer enn åtte måneder uten å få en samtale med utlendingsmyndighetene, som skal avgjøre om de får opphold i Norge. Nå lover UDI fortgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 1.092 voksne syriske asylsøkere har ventet mer enn åtte måneder på et intervju med Utlendingsdirektoratet (UDI), melder NRK.

Intervjuet er den første samtalen asylsøkerne har med norske myndigheter og det danner grunnlag for videre saksbehandling.

Tor-Magne Hovland, assisterende direktør i asylavdelinga i UDI, erkjenner at mange har ventet for lenge.

– Ventetiden burde vært kortere, sier Hovland og viser til strømmen av asylsøkere som kom til Norge i fjor høst som forklaring på køen.

På bare tre måneder i høst kom over 70 prosent de vel 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor. Den tidligere rekorden fra 2009, da det kom vel 17.000 asylsøkere, ble dermed slått med god margin.

– Vi har ansatt 200 nye saksbehandlere og regner med å være ferdig med de fleste sakene før nyttår, sier Hovland.

Ved utgangen av forrige uke bodde det om lag 23.400 personer på asylmottak i Norge. Det er 7.000 færre enn ved årsskiftet. Om lag to tredeler av disse har asylsøknaden eller anke på avslag inne til behandling. Vel 11 prosent av beboerne har fått avslag på både søknad og anke, og har plikt til å forlate Norge.

Personvernpolicy