Syriske krigere erobret militærbase fra IS

Ekstremistgruppa IS har tatt tilbake en militærbase som de ble drevet ut fra onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble IS drevet ut av flybasen al-Hamdan av New Syrian Army (NSA) og flere andre syriske opprørsgrupper onsdag morgen.

Opprørerne fikk omfattende luftstøtte fra USA, men allerede onsdag ettermiddag var basen igjen på IS' hender, melder SOHR.

– Angrepet var mislykket. De (NSA) mistet kontroll over flyplassen, sier SOHRs talsmann Rami Abdulrahman.

Talsmann for NSA, Mozahem al-Saloum, bekrefter at flybasen er tapt.

– Vi har trukket oss tilbake mot ørkenen rundt Albu Kamal, sier han til AFP.

Albu Kamal er en grenseovergang mellom Syria og Irak som IS tok kontroll over i 2014.

Forsøket på å erobre al-Hamdan-basen var et ledd i en ny offensiv for å kutte ekstremistenes forbindelser mellom områdene de kontrollerer i Syria og Irak.

Truer med boikott

Samtidig truer et tjuetall syriske organisasjoner og bistandsgrupper med å melde seg av fredssamtalene i Genève dersom det internasjonale samfunnet ikke tar nye grep for å ende kampene i landet.

I et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber de 24 ikke-statlige organisasjonene om økt innsats for å beskytte sivile og tvinge igjennom et opphør i krigshandlingene.

– De stadig stigende dødstallene betyr at vår tilstedeværelse ved forhandlingsbordet ikke bare er meningsløs, men også unødvendig, skriver de i brevet, der de hevder at sivile blir bombet av det syriske regimet mens fredssamtalene pågår.

FNs medlemsland må iverksette tiltak for å stanse luftangrepene og forby bombing over hele Syria, heter det i brevet.

En våpenhvile for Syria trådte i kraft 27. februar, men tre runder med fredssamtaler har ikke gitt noen varig stans i kamphandlingene.

Norge skal trene opprørere

Etter den siste samtalerunden i april ga Stortinget i forrige uke grønt lys for å sende norske spesialstyrker til Syria. Soldatene skal trene og gi operativ støtte til syriske opprørsgrupper inne i Syria, blant dem NSA.

En rekke eksperter og forskere, blant dem Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit og NUPI-direktør Kristian Berg Harpviken, er kritiske til Syria-oppdraget. Flere har pekt på at dette også kan få konsekvenser for Norges forhold til Russland, som har stilt seg på det syriske regimets side i kampen mot opprørerne.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier derimot til Dagsavisen onsdag at hun ikke tror forholdet til Russland vil påvirkes.

– Det er ikke min opplevelse, nei. Husk at vi er i en koalisjon som ett av 63 land, sier Søreide.

Personvernpolicy