USA og Russland uenige om hvem som kan bombes i Syria

– ANGREPET AV RUSSERE: Amerikanske spesialstyrker er nå på plass inne i Syria, og skal ha kommet under angrep fra russiske fly denne uka.
– ANGREPET AV RUSSERE: Amerikanske spesialstyrker er nå på plass inne i Syria, og skal ha kommet under angrep fra russiske fly denne uka. Foto: Rodi Said / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon anklager russiske styrker for å angripe USA-støttede opprørere i Syria, men Russland slår tilbake og hevder at de såkalt moderate opprørerne samarbeider med Nusrafronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen angrep russiske kampfly tidligere i uka

Krigen i Syria

* Opprøret mot president Bashar al-Assad i Syria brøt ut i mars 2011 og ble møtt med våpenmakt fra regimets side.

* Opprørerne grep etter hvert til våpen og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.

* En rekke ulike opprørsgrupper kjemper mot regimet og dels mot hverandre.

* Militante sunnimuslimer fra Irak har kastet seg inn i krigen, både for al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten og etter hvert også for IS. Et stort antall fremmedkrigere fra andre land deltar også i krigen.

* De ulike opprørsgruppene får støtte fra land som Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.

* Assad får støtte fra Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.

* En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS i Syria og Irak.

* Russland sluttet seg til luftkrigen på Assads side i september i fjor.

* Borgerkrigen i Syria antas å ha kostet minst 280.000 mennesker livet og halve befolkningen er drevet på flukt i og utenfor eget land.

(Kilde: NTB).

en militærleir i al-Tanaf der USA-støttede opprørere var samlet for å koordinere kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Opprørerne tilhørte Syrias nye hær (SNA), det siste av flere amerikanske forsøk på å stable på beina en moderat opprørsgruppe i Syria, samt stammekrigere fra Irak. Det skal også ha vært amerikanske soldater i leiren.

USA ga overfor Russland uttrykk for «dyp bekymring» etter angrepet og viste til at det ble rettet mot opprørsstyrker som er trent av dem i Jordan, og som har sluttet opp om våpenhvilen i Syria.

Russland fortsatte angrepene selv etter at USA hadde gjort dem oppmerksom på at amerikanske styrker og koalisjonsstyrker var truet, hevdet Pentagon-talsmannen Peter Cook lørdag.

Les også: SOHR: Tyrkiske grensevakter drepte fire syriske barn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke fått beskjed

Russiske myndigheter avviser kritikken og hevder at de ikke hadde mottatt noen opplysninger om at det befant seg amerikanske soldater og USA-støttede opprørere i området som ble angrepet.

Ifølge en talsmann for forsvarsdepartementet i Moskva, generalmajor Igor Konasjenkov, fant angrepet sted 300 kilometer unna det området som USA tidligere har oppgitt som tilholdssted for «legitime opposisjonsstyrker».

Ifølge Konasjenkov varslet også det russiske forsvaret på forhånd USA om det

De såkalt moderate opprørerne som USA støtter i Syria, mingler med Nusrafronten som er al-Qaidas forlengede arm i landet, hevder Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Pool / Reuters
De såkalt moderate opprørerne som USA støtter i Syria, mingler med Nusrafronten som er al-Qaidas forlengede arm i landet, hevder Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Pool / Reuters

forestående angrepet, uten at de ble advart om at det befant seg USA-støttede opprørere der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ble det meldt at USA og Russland er enige om å styrke koordineringen av sin militære innsats i Syria, for å unngå flere lignende hendelser.

Side ved side med Nusrafronten

Fredag anklaget den russiske forsvarsledelsen de USA-støttede opprørerne for å kjempe side ved side med opprørere fra al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten i flere områder i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen hemmelighet at minglingen mellom de såkalt moderate opposisjonsstyrkene og Nusrafronten utgjør et svært alvorlig problem, sa Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov.

– Dette kompliserer virkelig kampen mot terrorister, sa han, med henvisning til de russiske styrkenes operasjoner i Syria.

Tidligere i måneden hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at USA hadde bedt russerne om ikke å angripe Nusrafronten i Syria, av frykt for at også såkalt moderate opprørere skulle bli rammet.

– De ber oss om ikke å angripe Nusrafronten, fordi det er en «normal» opposisjon tett ved. Men denne opposisjonen må forlate terroristenes posisjoner, noe vi for lengst er blitt enige om, sa Lavrov.

Les også : Han redder liv - hun skal holde dem unna Norge