SOHR: IS-kontrollert by i Syria er omringet

Spesialsoldater fra Syriske demokratiske styrker på oppdrag i landsbyen Haj Hussein ved Manbij i nærheten av Aleppo i slutten av mai.
Spesialsoldater fra Syriske demokratiske styrker på oppdrag i landsbyen Haj Hussein ved Manbij i nærheten av Aleppo i slutten av mai. Foto: Rodi Said / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-støttede opprørere har omringet byen Manbij nord i Syria og kuttet IS' forsyningslinje mellom Syria og Tyrkia, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske demokratiske styrker (SDF) stengte fredag morgen den siste veien fra Manbij til den tyrkiske grensen, melder den syriske eksilgruppen, som henter sine opplysninger fra en rekke kilder på bakken i Syria.

Ifølge SOHR har IS fortsatt kontroll over områder langs den tyrkiske grensen som sikrer gruppen veiforbindelse nordover mot Tyrkia. Men disse veiene er langt mer farlige og mindre tilgjengelige enn veien ved Manbij, opplyser SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Manbij er ett av de største urbane områdene som IS har kontroll over i Aleppo-provinsen. Onsdag varslet en amerikansk offiser at slaget om selve byen, som før krigen hadde en befolkning på 100.000, vil bli innledet innen få dager. Mange tusen mennesker har de siste dagene flyktet fra byen.

Les også: SOHR: 130 IS-krigere drept i offensiv mot syriske Manbij

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlige soldater

Offensiven startet i forrige uke og blir gjennomført av en opprørsallianse som ifølge USA består av både kurdiske og arabiske krigere.

Framrykkingen har skjedd ved hjelp av amerikanske luftangrep, mens amerikanske spesialsoldater bistår opprørerne på bakken. Torsdag opplyste en ikke navngitt kilde i det franske forsvarsdepartementet at også franske spesialsoldater er med under kampene i Nord-Syria.

Offensiven skjer samtidig som syriske regjeringssoldater og andre regimevennlige styrker har rykket fram mot Tabqa, en annen viktig by lenger sør. Styrkene her har fått støtte fra russiske luftangrep. Byen ligger noen mil vest for IS' selverklærte hovedstad Raqqa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS likviderer 38 «spioner»

Falluja og Sirte

Også i Irak fortsetter framrykkingen mot IS i et forsøk på å gjenerobre byen Falluja vest for Bagdad, som ble inntatt av IS allerede i begynnelsen av 2014. Den storstilte militæroperasjonen startet i mai, men IS-krigere har svart med hard motstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i uken ble det meldt at irakiske regjeringssoldater hadde tatt seg inn i den sørlige delen av byen for første gang på over to år. IS svarte med å skyte raketter og granater, samtidig som gruppen fortsatte å angripe sivile irakere med selvmordsangrep både i Bagdad og andre steder i landet.

Også i Libya blir det gjort forsøk på å gjenerobre områder som IS har tatt kontroll over. Torsdag kveld meldte en talsmann for det libyske militæret at libyske soldater har tatt seg inn i byen Sirte, hjembyen til Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi, og at landets marine har tatt kontroll over byens kystlinje.

Les også: USA-støttede opprørere nærmer seg IS-bastion

– Ikke svekket

Selv om IS har lidd tap i både Syria og Irak den siste tiden, advarer eksperter mot å tro at den ytterliggående gruppa er i ferd med å bli nedkjempet. Gruppa er verken strategisk eller varig svekket, framholdt FNs politiske sjef Jeffrey Feltman da han denne uken orienterte FNs sikkerhetsråd om utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trusselen fra IS er fortsatt høy, sa Feltman, som påpekte at strømmen av våpen og ammunisjon til de IS-kontrollerte områdene fortsetter og gir grunn til stor bekymring.

Han frykter også at tilbakeslagene for IS i Irak og Syria vil føre til at mange fremmedkrigere vender hjem til sine egne eller andre land, blant dem Libya, og at de kan utgjøre en terrorfare der.

Les også: Kurdere forener USAs og Russlands kamp mot IS i Syria