Driver asylmottak uten alle tillatelser

På veien mellom Bagn og Bruflat i Etnedal kommune, ligger Tonsåsen asylmottak. Snart ett år etter at det ble tatt i bruk, er det ennå ikke søkt om brukstillatelse.
På veien mellom Bagn og Bruflat i Etnedal kommune, ligger Tonsåsen asylmottak. Snart ett år etter at det ble tatt i bruk, er det ennå ikke søkt om brukstillatelse. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI vil bruke 50 millioner i året på et asylmottak i Etnedal som ikke har ordnet brukstillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saksbehandlerne i Etnedal kommune sier at de ennå ikke har mottatt noen søknad om bruksendring, selv om det har gått ti måneder siden asylmottaket ble tatt i bruk.

UDI mener derimot at alt er ok, selv om de ikke kan dokumentere dette.

Det er asylselskapet Hero som står for driften av mottaket i valdreskommunen Etnedal. Siden i fjor høst har de huset asylsøkere i et isolert fire-etasjers bygg på veien mellom Bruflat og Bagn, etter å ha inngått en 50-millionerskontrakt.

Eier av bygget, Tonsåsen Rehabilitering A/S, har aldri søkt om bruksendring etter at rehabiliteringsenter for overvektige la ned driften for mer enn ett år siden.

Senest 20. mai i år etterlyste også Etnedal kommunes tekniske etat en søknad om bruksendring og viste til et rundskriv fra Kommunaldepartementet:

«Med bakgrunn i dette rundskrivet og dets presiseringer ber vi om at det søkes om bruksendring».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik søknad er ennå ikke mottatt, bekrefter kommunen onsdag i en epost til ABC Nyheter.

«Vi har ikke mottatt søknad om bruksendring», heter det i en epost fra kommunens saksbehandler.

– Ingen kommentar

Nils Kristian Hovi som eier 50 prosent av selskapet bak Tonsåsen, er ordknapp når ABC Nyheter kontakter ham:

– Dette vil jeg ikke kommentere til pressa. Vi har en sak gående i forhold til kommunen, er alt han vil si.

7. august 2015 signerte Hero en kontrakt verd nesten 50 millioner kroner i året med UDI. Nå drives det som et ordinært mottak for de om lag 130 asylsøkerne som kommunen har tatt imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UDI har betalt 2,5 milliarder til store asylselskap

Regiondirektøren i Hero, Bente Dalåker, hevder på sin side også at alt er i orden.

– Vi har fått alle godkjenninger fra kommunen, sier hun på telefon og ber om at ytterligere spørsmål sendes pr epost. Et døgn etter at spørsmål ble oversendt, er det ennå ikke besvart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også tidligere har også det vært satt spørsmålstegn ved om Tonsåsen har hatt alle tillatelser for drift av asylmottak i orden. Etter et tilsyn i 2015 ble det slått fast at det var nødvendig å forbedre brannsikkerheten, og at det skulle installeres et sprinkleranlegg.

En søknad om å få dette godkjent ble sendt inn i mai i år, mer enn et halvt år etter at mottaket ble tatt i bruk. Først tirsdag denne uken ble det gitt en nødvendig ferdigattest på dette arbeidet.

Også i denne påpeker kommunens saksbehandler at «bruksending krever særlig tillatelse».

Usikker dokumentasjon

Flere andre har også forsøkt å starte opp ulike asylmottak i Etnedal, men har fått avslag. Og mens etableringen av Tonsåsen ikke ble behandlet av kommunestyret, har andres søknader blitt avslått etter behandling av kommunepolitikerne.

I et brev til UDI spør en av søkerne om hvordan Hero kan få drive et mottak på Tonsåsen uten brukstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt svar (datert 30. april i år) skriver UDI at det «i et brev datert 10.04.15 fra Etnedal kommune til Tonsåsen Rehabilitering går det fram at det er gitt tillatelse til bruk av bygningsmassen til asylmottak».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er bare at kommunen ikke gir noen slik tillatelse.

Les også: UDI avlyser gigantisk asylmottak i Fredrikstad

Henviser til brev fra 2015

I det omtalte brevet fra kommunen stiller en krav om «at nødvendige oppgraderinger gjøres slik at bygget tilfredstiller de tekniske og sikkerhetsmessige kravene som gjelder for bygg benyttet som asylmottak». Kommunen ber også eier om å ta kontakt med fagpersoner som kan bistå, selv om man også «stiller seg positive til at bygget, som i dag står tomt, kan benyttes som asylmottak».

Da ABC Nyheter kontaktet UDI sentralt for en kommentar til at det ikke er søkt om bruksendring, ble det igjen henvist til brevet fra 10. april 2015 som direktoratet mente inneholdt «en skriftlig bekreftelse fra kommunen om at Tonsåsen har brukstillatelse for asylmottaket».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg viser UDI til et udatert og usignert brev som noen i kommunen skal ha sendt lokalavisa Valdres. I dette heter det at «alle krav er oppfylt» samtidig som det påpekes at Etnedal kommune vil etterkomme Kommunaldepartementets rundskriv fra juni 2015 hvor det blir «krevd bruksendring for nye vurderinger av asylmottak».