Kutan leishmaniasis:

Vansirende sykdom sprer seg i Midtøsten

En mann med leishmaniasis-symptomer venter på behandling ved et sykehus i Aleppo. Arkivfoto fra februar 2013.
En mann med leishmaniasis-symptomer venter på behandling ved et sykehus i Aleppo. Arkivfoto fra februar 2013. Foto: Muzaffar Salman / Reuters

En sykdom som forårsaker åpne sår og vevskader på huden rammer særlig blant flyktninger fra den syriske borgerkrigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger i Aleppo og Deir al-Zor varslet allerede i 2013 om nye utbrudd av leishmaniasis i området. Sykdommen overføres av sandfluer og fører til sår på huden som kan minne om lepra. Dårlig avfallshåndtering og mangelfull hygiene har forverret spredningen. Arkivfoto. Foto: Muzaffar Salman / Reuters
Leger i Aleppo og Deir al-Zor varslet allerede i 2013 om nye utbrudd av leishmaniasis i området. Sykdommen overføres av sandfluer og fører til sår på huden som kan minne om lepra. Dårlig avfallshåndtering og mangelfull hygiene har forverret spredningen. Arkivfoto. Foto: Muzaffar Salman / Reuters

Kombinasjonen av kamphandlinger og sammenbrudd av helsetjenestene i områder kontrollert av «Den islamske stat» gjør at flere blir sårbare for kutan leishmaniasis. Sykdommen kan gi alvorlige sår på hud og vev.

Kutan leishmaniasis forårsakes av en parasitt i blodet, som overføres av sandfluebitt. Sykdommen kan føre til åpne sår og vansirende skader på huden, og gir kraftig arrdannelse.

– Det er en svært alvorlig situasjon. Sykdommen har spredd seg dramatisk i Syria, men også inn i land som Irak, Libanon, Tyrkia og selv det sydlige Europa med flyktningene, sier doktor Waleed Al-Salem ved Skolen for tropisk medisin i Liverpool til MailOnline.

Når man blir bitt av sandfluen, som er mindre enn en mygg, kan det ta alt fra to til seks måneder før sykdommen bryter ut.

Nytt, alvorlig utbrudd

Leishmaniasis har vært utbredt i Syria i århundrer, men borgerkrigen og flyktningkrisen har gitt et alvorlig, nytt utbrudd, melder The Independent.

Torsdag det ble offentligjort forskningsresultater om epidemien i tidsskriftet PLOS. Der heter at sykdommen nå rammer flere hundre tusen i flyktningeleirene og konfliktområdene.

Kartet viser hvordan sykdommen har spredd seg fra Syria til land som Jordan, Irak og Tyrkia. Kilde: amerikanske Sentre for smittekontroll og -forebygging.
Kartet viser hvordan sykdommen har spredd seg fra Syria til land som Jordan, Irak og Tyrkia. Kilde: amerikanske Sentre for smittekontroll og -forebygging.

– Det er flere tusen tilfeller i regionen, men anslagene er fremdeles for lave fordi ingen kan telle det nøyaktige antall rammede, sier Al-Salem til MailOnline.

En tilsvarende situasjon kan være under oppseiling øst i Libya og Jemen.

– Vi risikerer en situasjon som man hadde med Ebola i konfliktområdene i Vest-Afrika i 2014, sier rektor ved Den amerikanske skolen for tropemedisin og amerikansk forskningsutsending til Midtøsten, Peter Hotez, som har ledet studien, til Digital Journal.

I Syria var sykdommen lenge begrenset til områder omkring Aleppo og Damaskus, og før borgerkrigen var den langt på vei brakt under kontroll av helsevesenet. I dag er situasjonen totalt forandret av krigen.

Les også: – Intet sted er trygt for flyktningene

Norske pasienter

I Norge påvises kutan leishmaniasis årlig hos flere pasienter som har blitt smittet under opphold i områder der sykdommen er utbredt. For eksempel har enkelte norske soldater fått sykdommen i Afghanistan, ifølge SNL.no. Varianten av sykdommen som rammer hud og vev kan bli bra av seg selv, men som regel behøves medisiner.

Syria hadde tidligere et av regionens best ansette helsevesen. I dag er mer enn halvparten av de offentlige sykehusene stengt eller drives med begrenset kapasitet. Tusener av helsepersonell er drept, og sykehus har blitt ødelagt i krigshandlinger. Enkelte pasienter må reise opptil 150 kilometer for å komme til nærmeste sykehus.

Sammen med den kroniske vannmangelen og de utbombede bygningene har dette skapt gode betingelser for sandfluene som sprer sykdommen.

Les også: Syria er verdens farligste land for helsearbeidere

Doblet

I Syria har antall tilfeller av hudsykdommen innrapportert til Helsedepartementet doblet seg, fra 23.000 før borgerkrigen i 2011 til 41.000 i 2013, ifølge studien. Men dette er altså kun de offisielle tallene. Naboland, som har tatt imot millioner av flyktninger, melder også om flere tilfeller.

Også det østlige Libya rapporterer ifølge studien om en økning i antall tilfeller. I Jemen meldes det om anslagsvis 10.000 nye tilfeller hvert år. Etter hvert som utvandringen fra Jemen til Saudi-Arabia tiltar er det bekymring for ytterligere spredning.

Kutan leishmaniasis er én av 17 tropesykdommer Verdens helseorganisasjon anser som «forsømt». Organisasjonen sier økt fokus på sykdommen, bedre overvåking og opplæring for helsepersonell kan bidra til å begrense epidemien.

Les også: Leger Uten Grenser ber Syrias naboland åpne grensene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus