Meny

Ny rapport:

Europa vil tjene på flyktningstrømmen

Disse flyktningene har strandet i greske leire, men kan bidra positivt økonomisk for Europa, mener britisk økonom . Foto: Darko Bandic / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av fem års tid vil Europa tjene økonomisk på flyktningene. Det fremkommer i en ny britisk rapport.

Selv om det på kort sikt vil være mest utgifter, så regner den britiske økonomen Philippe Legrain med at hjelp til flyktningene vil betale seg økonomisk i løpet av fem års tid.

Han understreker at det viktigste motivet må være å hjelpe mennesker på flukt fra krig, men sier at flyktningene også relativt raskt vil ha en positiv økonomisk effekt på de europeiske landene.

Legrain har tidligere vært økonomisk rådgiver for Europakommisjonen, og arbeider i dag ved London School of Economics. Det er i en rapport for Trend Foundation - Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends - at de noe overraskende funnene fremkommer.

– Å investere én Euro på flyktningene kan innbringe to Euro i løpet av fem år, sier Legrain til den britiske avisen The Guardian onsdag.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

Han mener de samlede europeiske utgiftene vil være 69 milliarder Euro (670 milliarder norske kroner) frem til 2020, men at BNP i samme periode vil øke med om lag 126,6 milliarder Euro (1200 milliarder norske kroner).

– Det er en vanlig feiloppfatning at flyktningene er en byrde, og det er en feiloppfatning som selv personer som er positive til å slippe dem inn, har, sier økonomen.

Les også: Flyktninger preget stortingspresidentens 17. mai-tale

I rapporten viser han hvordan flyktningene bidrar til økte skatteinntekter og til å skape nye arbeidsplasser. For Legrain er det også et viktig poeng at de nye innbyggerne vil bidra til å ta vare på og betale for en stadig eldre befolkning i Europa.

Han viser også til den betydningen som de 800.000 vietnameserne har hatt i USA etter Vietnam-krigen.

En hovedkonklusjon er at flyktningene raskt må inn på arbeidsmarkedet for å redusere avhengigheten av offentlige midler.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus