– Ni IS-medlemmer skjulte seg blant flyktningene

Den antatte hovedmannen bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, klarte å ta seg ubemerket fra Syria til Europa til tross for at det var sendt ut en internasjonal arrestordre på ham. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Den antatte hovedmannen bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, klarte å ta seg ubemerket fra Syria til Europa til tross for at det var sendt ut en internasjonal arrestordre på ham. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Minst ni IS-medlemmer skjulte seg blant flyktninger da de reiste til Europa i fjor, ifølge Aftenposten. Flere av dem deltok i terroraksjonene i Paris og Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa har gjennomgått opplysninger fra en rekke ulike kilder om hvordan ekstremistgruppa IS klarte å frakte gjerningsmennene fra Midtøsten til Europa.

Minst seks IS-medlemmer registrerte seg som flyktninger på den greske øya Leros, ifølge opplysninger fra gresk, belgisk og fransk politi.

I tillegg skal to gjerningsmenn ha blitt hentet på togstasjonen i Budapest i september i fjor. På dette tidspunktet befant det seg flere tusen asylsøkere her som hadde reist gjennom Balkan til Ungarn.

Les også: Terrorforsker: – IS gir konkrete oppskrifter på terror

De to ble hentet av Salah Abdeslam, opplyser påtalemyndigheten i Belgia. Abdeslam, som antas å være den eneste overlevende gjerningsmannen bak Paris-angrepet i november i fjor, ble pågrepet i Brussel i mars.

I tillegg hevder øyenvitner å ha observert den antatte hovedmannen bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, på Leros. Han klarte å ta seg ubemerket fra Syria til Europa til tross for at det var sendt ut en internasjonal arrestordre på ham.

Terrorekspert Jessica Stern ved Harvard-universitetet i USA sier til Aftenposten at IS oppnådde minst to ting ved å skjule terrorister blant flyktninger. I tillegg til at de fikk dem inn i Europa, har IS også et ønske om å nøre opp frykt for flyktningene, ifølge Stern.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus