HRW: Tyrkiske grensevakter skyter på flyktninger

Tyrkiske grensevakter dreper og mishandler syriske krigsflyktninger som forsøker å krysse grensa, opplyser Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er stikk i strid med tyrkiske myndigheters påstand om at grensen mellom de to land er åpen, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast i en ny rapport.

– Tyrkiske ledere hevder at syriske flyktninger blir tatt imot med åpne armer, men grensevaktene dreper og banker dem opp, sier Gerry Simpson i Human Rights Watch.

Grusomt

Minst fem syriske flyktninger, blant dem et barn, ble drept av tyrkiske grensevakter i mars og april, og 14 andre ble alvorlig såret, forteller ofre og øyenvitner til menneskerettsorganisasjonen.

– Å åpne ild mot traumatiserte menn, kvinner og barn, som er på flukt fra kamper og vilkårlig krigføring, er rett og slett grusomt, sier han.

Grensa mellom Syria og Tyrkia har i praksis vært stengt siden august i fjor, til tross for at tyrkiske myndigheter hevder det motsatte, slår Human Rights Watch fast.

Les også: Svensk toppolitiker råder Listhaug til å gå av

Kritiserer EU

Menneskerettsorganisasjonen er sterkt kritisk til EU som nylig inngikk en avtale med Tyrkia for å bremse strømmen av flyktninger til Europa.

– EU kan ikke stå på sidelinjen og se hvordan Tyrkia skyter med skarpt og bruker geværkolber for å stanse strømmen av flyktninger, sier Simpson.

– EUs ledere må innse at de ved å gi rødt lys til flyktninger som forsøker å ta seg inn i EU, gir de Tyrkia grønt lys til å stenge grensa. Krigsherjede asylsøkere som ikke har noe annet sted å dra, må derfor betale en høy pris, sier Simpson.

Les også:

Listhaug vil gi flyktninger på asylmottak kurs i norsk kultur

– Dagens asylstrøm lokker unge i dødsfeller