Hundrevis evakuert fra syriske byer

Innbyggere i Zabadani står samlet rundt en buss mens de ventet på å bli evakuert onsdag.
Innbyggere i Zabadani står samlet rundt en buss mens de ventet på å bli evakuert onsdag. Foto: Reuters Tv / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 500 syke eller sårede syrere og deres familier er evakuert fra beleirede byer i Syria for å få medisinsk behandling andre steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De evakuerte har et akutt behov for livreddende medisinsk hjelp, ifølge FN. De ble kjørt med busser ut fra sine områder sent onsdag, i forbindelse med en operasjon i regi av FN og Røde Halvmåne.

250 av de evakuerte kom fra beleirede og opprørskontrollerte Madaya og Zabadani nordvest for hovedstaden Damaskus. Like mange ble evakuert fra regimekontrollerte Fuaa og Kefraya sørvest for Aleppo.

Sendt til behandling

Ved daggry torsdag ble alle brakt til et samlingspunkt i en opprørskontrollert del av Hama-provinsen sentralt i Syria før de ble sendt videre for behandling, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge SOHR har enkelte av de evakuerte fra Fuua og Kefraya allerede ankommet Latakia-provinsen ved kysten av Middelhavet. De andre blir brakt til medisinsk behandling i den opprørskontrollerte provinsen Idlib ved den tyrkiske grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire millioner

Mer enn fire millioner mennesker i Syria lever i beleirede eller vanskelig tilgjengelige områder med begrenset eller ingen tilgang til mat og legemidler.

FN har lenge presset på Damaskus for å få ubegrenset tilgang til disse områdene, og har bedt alle parter avslutte sine beleiringer.

Den humanitære situasjonen har vært en hindring for framgang i de skjøre fredssamtalene i Genève mellom det syriske regimet og opposisjonsalliansen HNC.

Tidligere denne uken forlot HNC samtalene og uttalte at den ikke kunne forbli i Sveits mens syrere dør på daglig basis.

Ifølge FN er flere enn 270.000 personer drept i Syria siden konflikten startet i 2011. Andre kilder, som SOHR, sier at over 360.000 har blitt drept i løpet av de over fem årene konflikten har vart.