Amnesty: – Tyrkia tvinger flyktninger tilbake til Syria

Disse syriske flyktningene ble stanset av tyrkisk politi da de ville prøve å ta seg over til en av de greske øyene. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Disse syriske flyktningene ble stanset av tyrkisk politi da de ville prøve å ta seg over til en av de greske øyene. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkia skal de siste ni ukene ha sendt tusenvis av syriske flyktninger tilbake til det krigsherjede Syria, i strid med internasjonale regler, ifølge Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen har snakket med flyktninger, ikke-statlige organisasjoner og andre kilder i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria. De har også sett mer detaljert på to hendelser hvor til sammen 250 flyktninger skal ha blitt tvangssendt tilbake over grensen.

Selv om mange av opplysningene Amnesty baserer uttalelsen sin på er avgitt anonymt, er ikke generalsekretæren i Amnesty Danmark, Trine Christensen, i tvil om at de er korrekte.

– Vi hører fra flere hold at det rett og slett er en offentlig hemmelighet at det daglig samles opp hundrevis av folk som blir sendt over grensen. Vi har sett mønsteret før, men ikke i dette omfanget eller så regelmessig og systematisk som nå, sier Christensen. Hun mener utviklingen er svært bekymringsfull.

– Når man overhodet vurderer å sende mennesker tilbake til Syria, som er i en så voldsom og brutal krig, kan man ikke si at Tyrkia er et trygt land for flyktninger, sier Christensen.

Les også: Tyrkia stoppet 350 migranter på vei til Hellas

EU-avtale

Ifølge en nylig inngått avtale mellom EU og Tyrkia, skal syriske flyktninger som kommer ulovlig til Hellas returneres til Tyrkia. For hver syrer som sendes tilbake, forplikter EU seg til å ta imot én flyktning fra leirene i Tyrkia.

Avtalen forplikter også EU til å betale 3 milliarder euro til Tyrkia, med mulighet for ytterligere påfyll på nye 3 milliarder euro. Videre betyr avtalen at tyrkiske forhandlinger om EU-medlemskap kan komme i gang raskere enn tidligere anslått, og tyrkiske statsborgere kan innen utgangen av juni slippe inn i Schengen uten visum, vel å merke bare hvis Tyrkia innfrir betingelsene som returavtalen legger opp til.

– I desperasjonen etter å forsegle grensene, har EU-lederne fullt ut ignorert det mest grunnleggende av alt: Tyrkia er ikke et trygt land for syriske flyktninger, og det blir mindre trygt for hver dag som går, sier John Dalhuisen, som er Amnesty Internationals leder for Europa og Sentral-Asia.

Les også: Hellas skal behandle asylsaker på to uker

Tyrkia avviser

Tyrkias utenriksdepartement avviser at syrere blir sendt tilbake til Syria mot sin vilje. Tyrkia har i fem år stått for en «åpen dør»-politikk for syriske migranter og følger strengt prinsippet om ikke å returnere noen til et land der de risikerer forfølgelse, heter det i en uttalelse.

– Ingen av syrerne som har bedt om beskyttelse i vårt land, blir sendt tilbake til Syria med makt. Dette er i tråd med nasjonal og internasjonal lov, sier en talsperson for tyrkisk UD til Reuters.

Returer mandag

Avtalen mellom EU og Tyrkia innebærer at Hellas fra mandag 4. april skal starte returer av syriske migranter. Det er fortsatt usikkerhet rundt hvor mange som skal returneres, og hvordan de blir ivaretatt og bosatt i Tyrkia. Målet med avtalen er å stenge hovedruten som hundretusener benyttet i fjor for å komme seg over Egeerhavet til Hellas og videre nordover i EU.

– De omfattende returene av syriske flyktninger som vi har dokumentert, viser den opplagte bristen i avtalen mellom EU og Tyrkia. Det er en avtale som bare kan implementeres av de mest hjerteløse og med ubekymret ignorering av internasjonal lov, sier Dalhuisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus