Meny

Svenske menn fikk livstidsdom for terrorforbrytelser i Syria

Et bilde tatt fra videoen hvor to ukjente menn drepes. Aktoratet mener at de to mennene med skytevåpen er de tiltalte svenskene. Foto: Säpo (TT / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To menn er dømt til livstidsfengsel i Sverige for å ha vært med på likvideringen av to personer i Syria i 2013.

Dermed står Svea hovrett, som tilsvarer lagmannsretten, fast ved tingrettens dom.

Hassan Al-Mandlawi (32) og Al Amin Sultan (30) ble i desember dømt til fengsel på livstid i Göteborg tingsrett. De anket dommen, og saken har nå gått for hovretten.

Onsdag ettermiddag ble de to på nytt dømt til fengsel på livstid for terrorforbrytelser, og alternativt for brudd på folkeretten.

Svenskene var i Syria i april 2013, da likvideringene skjedde. Et viktig bevis i saken har vært filmopptak av drapene, som viser at to menn får skåret hodet av med kniv. Dette skal ha foregått like ved byen Aleppo. Opptakene er blitt omtalt som noe av det sterkeste som er vist i en svensk domstol.

Anses som terrorisme

Et viktig spørsmål i saken har vært om drapene skal anses som terrorvirksomhet eller brudd på folkeretten. Hovretten gjør i dommen de samme bedømmelsene som tingsretten gjorde. Av dommen går det fram at begge tiltalte er med i filmen, men er maskerte. De deltok på en så aktiv måte i likvideringen at de er å betrakte som gjerningsmenn, heter det i dommen.

Hovretten sier også at hensikten med drapene var å skape frykt hos dem som ikke deler gjerningsmennenes hensikter, og at gjerningene er så alvorlige at de alvorlig vil skade staten Syria. Dermed hører handlingene inn under begrepet terrorvirksomhet.

Også fire andre menn fra Göteborg er mistenkt for å ha medvirket til drapene. En av dem har vært etterlyst siden i fjor sommer, mens de tre andre har vært savnet siden midten av januar.

Bakgrunn:   Svenske IS-terrorister mistenkt for halshugging

– Kommer til å anke

32-åringens forsvarer, Lars Salkola, understreker at han ikke har lest hele dommen ennå, men er kritisk til hovrettens bevisføring. Han tror klienten kommer til å anke dommen til Högsta domstolen, Sveriges Høyesterett.

– Å juridisk sett kalle dette for terrorvirksomhet gjennom å peke ut en kamuflert person på en film er interessant, sier han.

Les også:  Svensk jente med desperat bønn om hjelp fra IS-område

Dømt til tross for sykdom

32 år gamle Hassan Al-Mandlawi fikk en skuddskade i hodet i løpet av oppholdet i Syria, som har gitt ham varige mén. Han sitter i rullestol og er vanskelig å kommunisere med. Tingsretten anså likevel lovbruddet som så alvorlig at livstidsdom ikke kunne unngås.

Sjefanklager Agnetha Hilding Qvarnström er fornøyd med at retten står ved dommen i tingsretten.

– Dette er terrorvirksomhet, så jeg er selvfølgelig fornøyd med at retten står ved den dommen, sier hun.

Les også:  Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus