FN vil bosette 480.000 syrere innen 2018

Syriske flyktninger fotografert under et besøk fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Bekaadalen i Libanon i påsken. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB scanpix
Syriske flyktninger fotografert under et besøk fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Bekaadalen i Libanon i påsken. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN håper å bosette rundt 480.000 syriske kvoteflyktninger innen utgangen av 2018. Et lavt antall i forhold til de nær 5 millionene i Syrias naboland, framholder Ban Ki-moon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR arrangerer onsdag en konferanse der hovedtemaet er såkalt gjenbosetting av syriske flyktninger, også kjent som overføring av kvoteflyktninger.

– Vi er her for å ta opp den største flyktningkrisen i vår tid. Dette krever at verdens solidaritet øker tilsvarende, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han åpnet ministerkonferansen i Genève.

4,8 millioner syrere har flyktet til Tyrkia, Libanon, Jordan og Egypt på grunn av krigen som har kostet flere hundre tusen menneskeliv siden 2011.

Sårbare

I tillegg har anslagsvis en halv million syriske flyktninger kommet til Europa.

– Vi anslår at 10 prosent av Syrias 4,8 millioner flyktninger faller inn i kategorien ytterst sårbar. Det betyr at godt over 450.000 plasser trengs innen slutten av 2018, sier UNHCR-talsmann Adrian Edwards.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNHCR håper å få medlemslandene med på en forpliktelse som ikke er knyttet til den omstridte avtalen mellom EU og Tyrkia. Den innebærer at EU kan sende tilbake alle flyktninger og migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia. Til gjengjeld skal EUs medlemsland ta imot én flyktning fra Tyrkia for hver som returneres.

Les også: Assads soldater rykker frem mot nok en IS-by

Norge får ros

Siden 2013 har vestlige land tilbudt permanent bosetting av totalt rundt 179.150 syriske flyktninger, ifølge UNHCR. Ifølge den britiske organisasjon Oxfam har imidlertid bare 67.000 syriske flyktninger – 1,39 prosent – kommet fram til vertslandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare tre av verdens rikeste land – Norge, Canada og Tyskland – har så langt lovet å ta imot et antall syriske flyktninger som Oxfam mener er en «rettmessig andel» i forhold til landenes økonomi og folketall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge tilbød gjennom Syria-forliket på Stortinget i fjor sommer å ta imot 8.000 syriske kvoteflyktninger fram til 2017.

– Vi mener at Norge med Syria-forliket tok et skritt i riktig retning. Det er nå viktig at vi jobber for at andre rike land tar det samme ansvaret, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse i uttalelse onsdag.

Les også: Norsk forsker advarer mot å fengsle Syria-farere

USA får kritikk

Oxfam framholder at dersom USA skulle tatt sin rettmessige andel av flyktningbyrden, ville det betydd 171.000 syrere. Men Washington har bare tatt imot 7 prosent av det tallet, ifølge organisasjonens beregninger.

Også land som Frankrike, Italia, Nederland og Spania har tilbudt å ta imot under 10 prosent av antallet som burde forventes av dem, ifølge Oxfam.

Organisasjonen påpeker videre at Japan, Sør-Korea og Russland ennå har til gode å si ja til en eneste syrisk kvoteflyktning.

Les også:

Opposisjonen: – Assad må bort, død eller levende

Minister: – Assad er ikke en del av fremtiden