Assads soldater rykker frem mot nok en IS-by

Regimelojale styrker patruljerer i Palmyra søndag, etter å ha jaget ut IS-krigerne som erobret oldtidsbyen i mai i fjor.
Regimelojale styrker patruljerer i Palmyra søndag, etter å ha jaget ut IS-krigerne som erobret oldtidsbyen i mai i fjor. Foto: Sana / Reuters

Syriske regimestyrker var tirsdag i harde kamper med IS-krigere i utkanten av en viktig by i nærheten av Palmyra, ifølge eksilgruppa SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to dager etter at de gjenerobret oldtidsbyen fra ekstremistgruppa, har regimelojale styrker fortsatt fremmarsjen sørvestover mot den IS-kontrollerte byen Al-Qaryatain.

Soldatene tok kontroll over en rekke bakketopper rundt byen i løpet av natten, og tirsdag ettermiddag fortsatte kampene mot jihadistkrigerne, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Regjeringsstyrkene får støtte fra både syriske og russiske luftangrep, opplyser eksilgruppa.

Da IS erobret Al-Qaryatain i august 2015, bortførte jihadistene minst 230 mennesker, deriblant titalls kristen syrere. Ekstremistene skal dessuten ha ødelagt det berømte klosteret Mar Elian i byen.

Al-Qaryatain ligger på en viktig motorvei som binder Palmyra i provinsen Homs sammen med regionen Qalamun i Damaskus-provinsen.

Les også: Norsk forsker advarer mot å fengsle Syria-farere

– Umulig uten Russland

Etter søndagens gjenerobring av Palmyra var Russlands president Vladimir Putin raskt ute med å gratulere Assad. Den syriske offensiven skjedde med avgjørende støtte fra russiske krigsfly.

– Assad verdsatte høyt hjelpen fra russiske luftstyrker og understreket at suksesser som gjenerobringen av Palmyra, hadde vært umulig uten Russlands støtte, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Reaksjon: USA: Godt IS er fjernet fra Palmyra

Ingen nikkedukke

I slutten av februar advarte den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood, mot å tro at Assad er en nikkedukke for Putin.

– Han har en sterk vilje og mener fortsatt at han har regien. Han markerer med dette at det er han som legger premissene for veien videre internt i landet, uttalte Mood og la til.

– Assad har flere ganger sagt at han vil leve og dø i Syria, uansett utfall. Det er nok derfor grenser for hvilken innflytelse Russland har.

Les også:

Opposisjonen: – Assad må bort, død eller levende

Minister: – Assad er ikke en del av fremtiden

Personvernpolicy