FN-ekspert tviler på gjenreising av tempel i Palmyra

En Unesco-ekspert på syriske kulturarv er sterkt i tvil om hvorvidt IS' ødeleggelser i oldtidsbyen Palmyra kan repareres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle er opprømt fordi Palmyra er «befridd», men vi skal ikke glemme at svært mye er ødelagt. Jeg tviler sterkt på evnen til å gjenoppbygge stedet, selv med internasjonal bistand, sier Annie Sartre-Fauriat, som tilhører en Unesco-oppnevnt ekspertgruppe på syrisk kulturarv.

– Når jeg hører at vi skal bygge opp Bels tempel, virker det illusorisk. Vi kan ikke gjenoppbygge noe som er pulverisert. Gjenoppbygge hva da? Et nytt tempel? Jeg tror det er andre oppgaver i Syria som har høyere prioritet enn å gjenoppbygge ruiner, sier hun.

Les også: Syriske soldater «lettet» da de så Palmyras skatter

Russiskstøttede regjeringsstyrker gjenerobret i påsken både oldtidsbyen og den moderne provinsen Palmyra, som hadde vært kontrollert av ekstremistgruppen IS i nærmere ti måneder. Selv om IS hadde ødelagt to store templer og andre kulturminner, var det også ruiner som fortsatt sto igjen, blant annet et romersk amfiteater.

Les også: USA: Godt IS er fjernet fra Palmyra

Sartre-Fauriats vurdering står i sterk kontrast til Maamoun Abdulkarim, som har det øverste ansvaret for vern av fortidsminner i Syria. Han anslo mandag at 80 prosent av ruinene var i «god stand» og at restaureringsarbeidet ville ta fem år.

– Så lenge den syriske hæren er der, er jeg ikke overbevist. Vi skal ikke glemme at hæren okkuperte området fra 2012 til 2015 og forårsaket store ødeleggelser. Og krigen er ikke over, selv om Palmyra er tatt tilbake fra Daesh, sier Sartre-Fauriat og bruker den arabiske forkortelsen for IS.

Les også: Putin gratulerte Assad med seieren i Palmyra

Personvernpolicy