Meny

Terrorforsker: – IS gir konkrete oppskrifter på terror

Tross bekjempelsen av IS i Syria, må vi regne med flere terrorangrep i Europa. Her fra Palmyra i Syria der IS ødela bygninger og kunst fra antikken, som denne statuen som sto ved inngangen til byens museum. Foto: Sana / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tross bekjempelsen av IS i Syria, må vi regne med flere terrorangrep i Europa, advarer terrorforsker Ståle Ulriksen.

Forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt og Sjøkrigsskolen sier til Klassekampen at den siste bølgen av angrep bare er begynnelsen.

– Disse folkene leter etter nye mål. Noe av poenget er å videreutvikle strategiene de allerede har lagt opp til. I Dabiq, tidsskriftet til IS, forklarer de at de ønsker polarisering og krig, sier Ulriksen. I en av de nyeste utgavene skrev magasinet om hvordan målet var å minimere gråsonen, og at flest mulig skal provoseres til å velge side i kampen.

– Noe av problemet med å snakke om dette, er jo at det kan gi reklame. Jeg vet ikke om jeg burde si dette, men i magasinet står det helt konkrete oppskrifter på trafikkulykker, kaos, den slags, sier forskeren.

Les også:  Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Ulriksen er opptatt av at Vesten ikke bare kan kjempe mot terrorisme gjennom økte sikkerhetstiltak og innstramminger i personvern.

– Dette handler om verdier, og da må noen stå opp for de verdiene de sier de står for. Bare om man klarer å overbevise de som er i Europa om at vi har et system som fungerer, der de ikke blir diskriminert, vil vi kunne stoppe rekrutteringen, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus