Putin gratulerte Assad med seieren i Palmyra

Russlands president Vladimir Putin gratulerer Bashar al-Assad med seieren over IS i Palmyra.
Russlands president Vladimir Putin gratulerer Bashar al-Assad med seieren over IS i Palmyra. Foto: Pool / Reuters

Russlands president Vladimir Putin har ringt til sin syriske kollega Bashar al-Assad og gratulert ham med gjenerobringen av oldtidsbyen Palmyra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Putins kontor søndag ettermiddag, få timer etter at det var klart at regimelojale styrker hadde jaget ekstremistgruppa IS ut av den syriske byen. Den syriske offensiven skjedde med avgjørende støtte fra russiske krigsfly.

– Assad verdsatte høyt hjelpen fra russiske luftstyrker og understreket at suksesser som gjenerobringen av Palmyra, hadde vært umulig uten Russlands støtte, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Les også: Eksilgruppe bekrefter at syriske regjeringsstyrker har kontroll i Palmyra

Stikk til USA

– Putin påpekte overfor Assad hvor viktig det er for verdenskulturen å bevare denne unike historiske byen, sa Peskov ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Palmyra, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger i provinsen Homs i Syria og ble erobret av IS i mai i fjor.

Etter seieren søndag kom Assad med et stikk til USA da han ifølge statlige medier sammenlignet gjenerobringen av Palmyra med det han mener er «mangel på seriøsitet fra den USA-ledede alliansen» mot IS.

USA har tatt til orde for at Assad må gå av siden starten på den brutale borgerkrigen, som har kostet hundretusenvis av menneskeliv i Syria de siste årene.

Les også: Assads styrker rykker frem mot Palmyras ruiner

– Bragd

Den USA-ledede alliansen mot IS, som høsten 2014 innledet luftangrep mot ekstremistgruppas stillinger både i Irak og Syria, har bare «stakkarslige resultater» å vise til, fastslår Assad søndag.

– Frigjøringen av den historiske byen Palmyra i dag er en viktig bragd og nok et tegn på at strategien som den syriske hæren og dens allierte har i krigen mot terrorisme, virker, sa Assad ifølge statlig fjernsyn til en fransk delegasjon som var på besøk i Damaskus.

Russland var avgjørende i regimets offensiv mot IS i Palmyra. Russiske krigsfly har rammet over 117 mål og drept over 80 militante i og rundt byen det siste døgnet, opplyser forsvarsdepartementet i Moskva.

Personvernpolicy