Meny

Syriske kurdere utsetter erklæring om økt selvstyre

Den kurdiskdominerte byen Kobani ved grensa til Tyrkia ble verdenskjent i 2014 da kurdisk milits drev ekstremistgruppa IS ut av området med luftstøtte fra USA. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen om opprettelsen av et føderalt styre i Nord-Syria er utsatt, ifølge de syriske kurderne som styrer området.

Erklæringen om føderalt styre var ventet å komme onsdag, på en kurdisk konferanse som pågår i småbyen Rmeilan nord i Syria. Idris Nassan som jobber i utenriksdirektoratet i den nordsyriske byen Kobani, varsler at konferansen fortsetter torsdag.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er det «logistiske årsaker» bak utsettelsen.

Syria avviser planene

Kobani, også kjent under det arabiske navnet Ayn al-Arab, er ett av tre kantoner, eller distrikter, som utgjør den nordlige regionen i Syria og som i praksis har vært selvstyrt de siste årene. Kobani, Afrin og Jazira kommer til å få navnet Den nordsyriske føderasjonen og skal representere alle etniske grupper som bor der, ifølge Nassan.

Syria avviser planene, og FN-ambassadør og forhandlingsleder i Genève, Bashar Ja'afari, gjorde det onsdag klart at noe av meningen med fredsforhandlingene i Genève er å fastslå at Syrias politiske og territorielle enhet skal bevares.

Les også: Jagland mener EUs asylhåndtering er en tragedie

Han sa at alt snakk om føderale systemer er utelukket i forhandlingenes referanserammer, og at han for øvrig ikke ville kommentere kurdiske forslag.

Tyrkia reagerer også negativt på de syriske kurdernes planer. Tyrkia støtter syrisk nasjonal enhet og er imot ensidige erklæringer om en føderal oppdeling av landet, heter det i en kunngjøring fra en talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet.

Ferske tall:

1 million migranter til Hellas siden 1. januar 2015

Over 140.000 migranter og flyktninger har nådd Europa i 2016

– For hele Syria

Nawaf Khalil i Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) understreker at hans parti ikke jobber for en eksklusivt kurdisk region, men ønsker en «føderal modell for hele Syria». Både turkmenere, arabere og kurdere skal være representert i den føderalt styrte regionen som grenser til Tyrkia, framholder han.

I utkastet til dokumentet som skal vedtas, heter det at selvstyret skal omfatte både forsvar, økonomi og sikkerhet. Det heter også at kurderne ikke har noen tro på at fredsforhandlingene i Genève skal lykkes.

PYD og partiets mektige kurdermilits YPG er blitt utestengt fra fredssamtalene som pågår i Genève. YPG har mottatt betydelig luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen i kampen mot IS, men Tyrkia har satt foten ned og ønsker ikke å innlemme kurderne i den FN-støttede fredsprosessen.

Les også: Svensk politiker sammenlignet flyktningbarn med griser

Fra Irak til Eufrat

Regjeringen i Ankara regner YPG som en forlenget arm av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, som i flere tiår har ført et væpnet separatistopprør sørøst i Tyrkia.

De syriske kurderne har i løpet av krigen kraftig styrket sitt grep om den nordlige delen av landet mens de, med amerikansk støtte og i forståelse med russerne, har drevet bort IS og opprettet egne styringsorganer.

Regjeringen i Damaskus har også tidligere avvist ideen om et føderalt styresett, mens president Bashar al-Assads allierte, Russland, har åpnet for en slik modell i et framtidig Syria.

Les også:

UDI: – Utviklingen fremover er svært usikker for Norge

Flyktninger i Hellas nekter å gi opp håpet

Jagland advarer mot bakkestyrker i Syria

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus