Meny

EU venter hett Tyrkia-toppmøte

EU ønsker å stanse migrasjonsstrømmen over Egeerhavet og vil torsdag og fredag prøve å bli enig om et samarbeid med Tyrkia. Foto: Fotis Plegas G / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retur av flyktninger til Tyrkia blir bare en midlertidig ordning, understreker EU før unionen skal prøve å inngå en omstridt avtale med Ankara.

Det blir langt. Og det blir vanskelig. Det er den sikreste spådommen om toppmøtet mellom stats- og regjeringssjefene i EU torsdag og fredag.

De skal prøve å komme til enighet med hverandre og med Tyrkia om et omfattende migrasjonssamarbeid.

På bordet ligger et forslag til hvordan Tyrkia kan ta tilbake alle migranter og flyktninger fra de greske øyene, mot at EU-land henter syriske flyktninger fra Tyrkia til EU-land.

– Dette blir uansett bare et midlertidig og ekstraordinært tiltak, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans om den omstridte ordningen.

Internasjonale regler

EU-president Donald Tusk kommer til å lede forhandlingene og understreker at en avtale må være innenfor både EUs egne regler og internasjonale standarder.

– Det betyr at vi må sikre at alle får en individuell vurdering i Hellas før en avgjørelse om å sende dem tilbake til Tyrkia, sier han.

– Det kan ikke bli kollektive returer, fremholder Timmermans om det som er en av FNs største bekymringer knyttet til en avtale mellom EU og Tyrkia.

Tysklands statsminister Angela Merkel ser det uansett som en mulighet til å nå en enighet som «for første gang gir oss en reell mulighet til en paneuropeisk løsning på flyktningkrisen».

Les også:   1 million migranter til Hellas siden 1. januar 2015

Uenighet

Men først må EU-landene bli enige. Det skal de prøve å oppnå torsdag kveld og natt til fredag.

Kypros har gjort det klart at landet er svært skeptisk til tyrkernes krav om fortgang i medlemskapsforhandlingene i EU som betingelse. Både Frankrike og Tsjekkia har advart mot å la tyrkerne «diktere vilkårene» for en avtale.

– Målet er en juridisk holdbar og praktisk gjennomførbar avtale med Tyrkia, en avtale som er akseptabel for alle 28. Men det blir ikke lett, sier en EU-kilde til pressen i Brussel.

– Det blir komplisert både juridisk og praktisk, sier Timmermans om forhandlingene.

Les også:   Over 140.000 migranter og flyktninger har nådd Europa i 2016

Tyrkias krav

Så skal EU og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu prøve å komme til enighet fredag.

Om Tyrkias krav om visumliberalisering i EU i juni skal innfris, må tyrkerne selv innfri EUs betingelser innen utgangen av april, ifølge Timmermans.

– Det blir ingen snarveier, understreker han.

Videre må EU-landene finne en måte å innfri en forpliktelse om å hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia på.

Løsningen kan bli å slå sammen tidligere løfter om å hente 18.000 kvoteflyktninger med en del av asyldugnaden EU-landene vedtok i fjor.

I utgangspunktet skal 160.000 asylsøkere fordeles internt i EU i dugnaden. Men det er ikke avgjort hvor 54.000 av dem skal hentes fra, og disse kan bli gjort om til en «Tyrkia-kvote».

Les også:  Kerry: – Europas flyktningkrise er en global utfordring

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus