Meny

Makedonia sender migranter tilbake til Hellas

En migrant klatrer om bord i en lastebil for å bli sendt tilbake til Hellas etter å ha tatt seg inn i Makedonia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makedonsk politi sier at de har sendt rundt 1.500 flyktninger og migranter tilbake til Hellas etter at gruppen tok seg ulovlig inn i landet mandag. Greske myndigheter vil verken avkrefte eller bekrefte at dette har skjedd.

Det var mandag at en gruppe som av flere medier ble anslått til å bestå av 200-300 personer, klarte å stikke av fra den enorme teltleiren ved den greske grensebyen Idomeni uten at gresk politi grep inn, og deretter tok seg ulovlig inn i Makedonia.

Makedonsk politi opplyste tirsdag morgen at det var snakk om 600 personer, men litt senere var tallet oppjustert til rundt 1.500 flyktninger og migranter. Flesteparten av dem har blitt sendt tilbake til Hellas med flere kjøretøyer, opplyste en makedonsk polititalsperson.

Verken avkrefter eller bekrefter

Hellas' viseforsvarsminister Dmitris Vitsas sier han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene. Pressefolk og representanter fra hjelpeorganisasjoner meldte imidlertid tirsdag formiddag at de kunne se migranter som var blitt satt igjen på grenseovergangen og at det sto flere på begge sider av grensen.

De 1.500 flyktningene og migrantene hadde vandret rundt til fots i flere timer mandag gjennom gjørmete områder og kom seg over ei elv før de etter hvert klarte å komme rundt gjerdet som Makedonia har satt opp langs deler av grensen.

En annen gruppe som ikke klarte å ta seg inn i Makedonia mandag, tilbrakte natten i et fjellområde i Hellas, ifølge en Reuters-fotograf.

Les også:   Migranter druknet da de forsøkte å krysse elv i Makedonia

12.000 flyktninger

De to gruppene hadde den siste tiden hatt tilholdssted i en enorm teltleir nær Idomeni. Det er anslått at det er minst 12.000 mennesker i den provisoriske leiren. De krever å få dra videre nordover i Europa, men møtes av stengte grenser.

Statsminister Alexis Tsipras sier Balkanlandene neppe kommer til å åpne grensene sine og oppfordrer flyktninger til å registrere seg ved mottakssentre som Hellas har satt opp.

Samtidig mener greske myndigheter at mandagens flukt fra teltleiren var planlagt.

– Vi har funnet notater som viser at dette var en organisert hendelse, en svært farlig hendelse som satte folks liv i fare, sier regjeringens talsmann George Kyritsis.

Les også:   Over 140.000 migranter og flyktninger har nådd Europa i 2016

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus