Russisk Syria-retrett kan svekke Assads forhandlingskort

Russiske militærfly på vei hjem til Russland fra flybasen i Hmeymim i Syria. Stillbildet er sendt til pressen fra det russiske forsvarsdepartementet onsdag.
Russiske militærfly på vei hjem til Russland fra flybasen i Hmeymim i Syria. Stillbildet er sendt til pressen fra det russiske forsvarsdepartementet onsdag. Foto: Handout / Reuters

Vladimir Putins krig har svekket opposisjonen og styrket regimet. Nå kan en russisk retrett legge press på Bashar al-Assad og gi ny giv til fredssamtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten tok stormaktene på senga da han kunngjorde en delvis tilbaketrekking fra Syria. Ordren mottas med glede fra en rekke hold på femårsdagen for starten på den blodige konflikten i Syria tirsdag.

– Dette er en betydningsfull utvikling. Vi håper den vil kunne ha en positiv effekt på framgangen i forhandlingene i Genève, sier FNs Syria-mekler Staffen de Mistura på dag to i en ny runde med samtaler om en politisk løsning på krigen.

Også fra den syriske opposisjonen er tonen sjeldent optimistisk: Putins retrett vil kunne bane vei for en slutt på president Bashar al-Assads diktatur og forbrytelser, sa talsmann Salim al-Muslat for forhandlingsdelegasjonen i Genève.

Les også: Russland trekker seg ut av Syria

Talsmann Salim al-Muslat for den syriske opposisjonsalliansen HNC møtte pressen i Genève tirsdag, på dag to av den nye forhandlingsrunden i regi av FN. Foto: Denis Balibouse / Reuters
Talsmann Salim al-Muslat for den syriske opposisjonsalliansen HNC møtte pressen i Genève tirsdag, på dag to av den nye forhandlingsrunden i regi av FN. Foto: Denis Balibouse / Reuters

«Oppdrag fullført»

– Oppdraget er fullført, kunngjorde Putin da han beordret brorparten av Russlands styrker til å forlate Syria.

Da Russland kastet seg inn i Syria-krigen på regimets side i fjor høst, var Moskvas offisielle begrunnelse at IS og andre terrorister må nedkjempes.

Det har på ingen måte skjedd, for brorparten av Russlands bomber har rammet andre væpnede grupper som kjemper mot regimet. En betydelig russisk styrke blir dessuten igjen i Syria – og tirsdag kom det meldinger om at russiske kampfly har bombet IS-stillinger vest for byen Palmyra.

Men russerne har like fullt innfridd viktige mål med krigen i Syria, påpeker seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI.

– Putin har vist at Russland er stort og mektig og må tas på alvor, sier Wilhelmsen til NTB.

Les også: Sikkerhetsrådet fornøyd med russisk tilbaketrekking

Press på Assad

Russland har hatt flere mål med krigsdeltakelsen i Syria.

– Ett av dem har vært å styrke Assad og sørge for at han har en klar røst og plass ved forhandlingsbordet. Det har man oppnådd, og man har styrket Assads posisjon på bakken, sier Wilhelmsen til NTB.

Nå vil russisk tilbaketrekking trolig kunne øke presset på Assad og tvinge regimet til å lempe på kravene i forhandlingene med opposisjonen, påpeker forskeren.

– Samtidig unngår de at det innføres regimeskifte utenfra i Syria, noe som er en stor grunn til at Russland er der i utgangspunktet, sier Wilhelmsen.

Les også: – Et av tre syriske barn kjenner kun til krig

Fortsatt IS-kamp

De første bombeflyene som nå hentes hjem til Russland, lettet tirsdag fra russernes flybase i Hmeymim på den syriske middelhavskysten. Under en seremoni her bedyret viseforsvarsminister Nikolaj Pankov ifølge russiske medier at luftangrepene mot IS og «andre terrorister» fortsetter.

Det tolker Wilhelmsen som et uttrykk for at Russland fortsatt er oppsatt på et pragmatisk samarbeid med USA om en bredere internasjonal koalisjon i kampen mot IS.

– Det har Putin hele tiden sagt at han ønsker seg, sier NUPI-forskeren.

Les også: Glimt av håp når Syria-konflikten går inn i sitt sjette år

– Handlet ikke om IS

Russland-forsker Mette Skak ved Aarhus Universitet mener den delvise tilbaketrekkingen viser at Russlands hovedærend i Syria aldri har vært å nedkjempe IS.

– Det som rettferdiggjør at Russland nå trekker følehornene til seg, er at den syriske presidenten Bashar al-Assad står sterkere, og Putin synes han har gjort nok for presidenten, sier Skak til nyhetsbyrået Ritzau.

Da russiske krigsfly begynte å bombe Assads mange fiender 30. september i fjor, var regimet hardt presset av opprørere på flere fronter. Med massiv russisk lufthjelp gjenerobret regjeringsstyrkene strategiske områder før en begrenset våpenhvile trådte i kraft 27. februar.

Les også: Forsker: – Tyrkerne føler seg glemt i møte med terror

Russlands forhold til Syria:

* Russland er Syrias nærmeste allierte, mens Syria på sin side er Russlands nærmeste forbundsfelle i Midtøsten.

* Forholdet går tilbake til den kalde krigens dager da det syriske regimet knyttet bånd til Sovjetunionen.

* Russlands marinebase i den syriske havnebyen Tartus ble opprettet i 1971. Dette er den eneste basen russerne disponerer ved Middelhavet.

* Russland har i årevis solgt store mengder våpen og militært utstyr til Syria.

* Russland og Kina har blokkert for hardere sanksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd, hvor begge landene har vetorett.

* Russland har styrket sitt militære nærvær i Syria siden krigen brøt ut.

* 30. september innledet Russland en luftkrig mot Assads mange motstandere i Syria. En russisk flybase ble opprettet i Hmeymim i provinsen Latakia.

* Siden har russiske krigsfly vært på tokt 9.000 ganger over Syria.

* Russland sier flyangrepene er rettet mot IS og andre grupper på forespørsel fra den syriske regjeringen. De opererer uavhengig av den USA-ledede koalisjonen.

* 14. mars kunngjorde president Vladimir Putin at flesteparten av de russiske styrkene trekkes ut av Syria.

* Russland spilte sammen med USA en nøkkelrolle i framforhandlingen av en begrenset våpenhvile fra 27. februar, som et ledd i de FN-støttede samtalene om en politisk løsning Syria-krigen.

* Aktivister og menneskerettsgrupper anklager Russland for å ha drept mange sivile i luftangrepene og bombet skoler, sykehus, bolighus og hjelpepersonell med overlegg. Det avviser Russland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:19 Bergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede
Siste nytt
14:19PolitikkBergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus