Meny

Unicef:

– Et av tre syriske barn kjenner kun til krig

Syriske flyktningebarn får undervisning i et provisorisk skoletelt nær den syriske grensa, ved utkanten av Mafraq i Jordan. FNs barneorganisasjon Unicef sier mer enn 80 prosent av Syrias barn har blitt skadelidende i løpet av konflikten i landet, som nå går inn i sitt sjette år. Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av tre barn i Syria har opplevd krig hele livet, uttaler FNs barneorganisasjon Unicef mandag.

Unicefs rapport «No Place for Children»:

Noen hovedpunkter:

 • 3,7 millioner barn har aldri opplevd annet enn krig og livet som flyktning (Antall barn under fem år i Syria og landene rundt. 2,9 millioner av disse bor inne i Syria)
 • Hver tredje time fødes det et nytt barn i Zaatari

Hjelpebehov:

 • 8,4 millioner syriske barn, eller over 80% trenger humanitær hjelp (Syrisk barnebefolkning er ca 10 millioner).
 • 2,4 millioner barn er på fluk utenfor Syria
 • Rundt 3 millioner barn IDP
 • Over halvparten av alle Syrias barn er på flukt

Skole:

 • 6000 skoler kan ikke lenger brukes
 • Halvparten av alle syriske barn i skolealder har ikke tilgang til utdanning (2,8 mill)
 • 40 angrep på utdanningsinstitusjoner i 2015

Fattigdom og utvikling:

 • 7 millioner barn er dyttet ned i fattigdom pga krigen
 • Barn ned i 3-års alderen arbeider eller tigger
 • I hvert tredje syrisk ekteskap som inngås i Jordans flyktningleire er minst en av partene under 18 år
 • Syrias utvikling er dyttet fire tiår tilbake.

Konflikten i landet går denne uka inn i sitt sjette år.

Mange av barna har blitt tvunget fra hjem og skoler, blitt foreldreløse som følge av krigen eller vervet til arbeid eller strid. En hel generasjon av syriske barn er formet av konflikten, skriver Unicef i en ny rapport.

«Samtlige syriske barn under fem år har kun kjent en tilværelse der krigen råder. Dette gjelder anslagsvis 2,9 millioner barn i Syria, og minst 811.000 i nabolandene», skriver FN-organisasjonen

Krigen har tatt livet av mer enn 270.000 mennesker og tvunget mer enn halvparten av befolkningen før konflikten startet, 23 millioner, på flukt fra sine hjem.

Les også: Glimt av håp når Syria-konflikten går inn i sitt sjette år

Under beleiring

– Etter fem år med krig har millioner av barn ‘blitt voksne’ for raskt, lenge før de var klare for det, sier Unicefs regionale direktør til Midtøsten og Nord-Afrika, Peter Salama.

– Mens krigen fortsetter utkjemper barna de voksnes krig, de fortsetter å falle utenfor skolen, mange tvinges til arbeid og jenter gifter seg tidlig, sier Salama.

Inne i Syria «lever sju millioner barn i fattigdom, og barndommen deres kretser om tap og forarmelse», ifølge Salama.

En syrisk flyktningjente i et klasserom ved en skole i landsbyen Kaitaa nord i Libanon. Unicef sier mandag at en tredjedel av syrere under 18 år, omkring 3,7 millioner mennesker, ble født etter at opprøret mot president Bashar al-Assad startet i 2011 og siden utviklet seg til borgerkrig. Foto: Hussein Malla / Ap

Mer enn 200.000 barn bor i deler av Syria som er under beleiring, heter det i rapporten.

Og minst 2,1 millioner barn inne i landet, samt 700.000 i nabolandene, står uten utdanning, ifølge organisasjonens tall.

En skjør våpenhvile siden 27. februar, i forkant av indirekte fredssamtaler som starter i Genève mandag, har gjort at enkelte barn har kunnet vende tilbake til klasserommene.

I byen Aleppo nord i landet har barn kommet frem fra klasserom under bakken, og vendt tilbake til sine egne skoler og utendørs lekeplasser, for første gang på flere måneder.

– Takket være våpenhvilen kan vi leke og være ute med venner, sier Sidra, en jente, til AFP.

– Nå kan vi leke på sklia og huskene.

I den støyende skolegården løper opprømte elever for å få plass på sklia. En karusell dreier sakte, nedtynget av henrykte barn som griper fast fra alle kanter.

En syrisk gutt leker i en bil i den opprørerkontrollerte bydelen al-Qaboun nordøst i den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Abd Doumany / Afp
Ødeleggelser i den syriske hovedstaden Damaskus, fotografert fra det opprørerkontrollerte nabolaget Qaboun søndag. Foto: Bassam Khabieh / Reuters

I et klasserom er det dusinvis av barn på benkeradene. De leser ordene på tavla entusiastisk i kor.

Les også: USA: – Assad forsøker å ødelegge fredssamtalene

Barnesoldater

Men, ifølge Unicefs rapport er ikke alle syriske barn like heldige.

«En utvikling som særlig bekymrer er den økte rekrutteringen av barn» til væpnede styrker og grupper, heter det i rapporten.

«Barn rapporterer selv at de aktivt blir oppfordret til å slutte seg til krigen av partene i konflikten, som tilbyr gaver og ‘lønn’» opp mot 400 dollar (cirka 3400 kroner) i måneden, heter det.

Siden 2014 har stadig yngre barn blitt rekruttert, noen av dem helt ned i sjuårsalderen, ofte uten foreldres samtykke, skriver Unicef.

Mer enn halvparten av tilfellene Unicef har kunnet bekrefte i fjor involverte barn som var under 15 år gamle. Den tilsvarende andelen var 20 prosent i 2014.

«Disse barna får militær opplæring og deltar i kamp, eller inntar livsfarlige roller ved fronten», skriver Unicef.

«Parter i konflikten bruker barn til å drepe, også som bødler eller snikskyttere».

Jenter blir også rekruttert.

«Huda var bare 14 år da hun befant seg i sin første kamp, mot væpnede menn, med et våpen hun knapt visste hvordan hun kunne bruke», heter det i rapporten.

«Jeg var redd. Kommandanten ga meg et våpen og ba meg gjøre meg klar for kamp», sier Huda, som overlevde og nå lever som flyktning i Jordan, ifølge rapporten.

Jihadistgruppa Den islamske staten har offentliggjort en rekke gruvekkende videoer der man ser barnesoldater drepe fanger.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus