Våpenhvilen i Syria overholdes «i stor grad»

Aktivister markerer motstand mot Syrias president Bashar al-Assad i et opprørskontrollert område utenfor Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB scanpix
Aktivister markerer motstand mot Syrias president Bashar al-Assad i et opprørskontrollert område utenfor Damaskus. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den to uker gamle våpenhvilen i Syria «holder i stor grad», men både regjeringsstyrker og andre har brutt den, fastslår USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opphøret i krigshandlinger har gitt en dramatisk reduksjon av vold i Syria og latt nødhjelp komme fram til enkelte beleirede områder, sier talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet.

Uttalelsen fra Kirby kommer likevel ikke uten bekymring. Han legger til at konflikten, som har ført til at over 270.000 mennesker har mistet livet de siste fem årene, har nådd «et kritisk punkt».

– Til tross for en landsomfattende reduksjon av vold, er vi fortsatt dypt bekymret over gjentatte brudd på opphøret i krigshandlinger, inkludert angrep mot sivile og opposisjonsstyrker fra regimet og deres støttespillere, sier han.

Kirby oppfordrer alle parter til å gripe muligheten de har fått gjennom den amerikansk- og russiskstøttede våpenhvilen som trådte i kraft 27. februar.

– Vi bør ikke sløse bort denne sjansen ved likegyldighet og forsømmelse.