Listhaug: Utfordringer med å gi Tyrkia visumfrihet

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) synes ikke det er uproblematisk å gi Tyrkia visumfrihet i Europa.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) synes ikke det er uproblematisk å gi Tyrkia visumfrihet i Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke uproblematisk, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug om Tyrkias krav om visumfrihet til Schengen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til å stikke under en stol at det er utfordringer med å gi over 70 millioner tyrkere visumfrihet til Europa, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i Brussel.

Der er forhandlingene mellom EU og Tyrkia om en ny migrasjonsavtale altoverskyggende tema torsdag når Listhaug deltar på europeisk justisministermøte.

Tyrkerne stiller flere krav til en avtale og vil innen utgangen av juni ha på plass visumliberalisering for landets 75 millioner innbyggere i Schengen-området. Der er også Norge med.

– Det er mange uklarheter knyttet til denne avtalen foreløpig, sier Listhaug til NTB.

– Men det ikke er uproblematisk at så mange personer får tilgang til Europa. Det er helt klart utfordringer knyttet til akkurat det, sier hun om visumprosessen.

Les også: Merkel: – Ingen løsning å stenge Balkan-ruta

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav

Listhaug vil nå diskutere premissene for en liberalisering med EU-landene og understreker at det er flere krav som må innfris før tyrkerne innvilges visumfrihet. Blant annet knyttet til prosedyrene landet har for å utstede pass.

– Vi vet at Tyrkia har en utfordring knyttet til terrorisme. Det har vært mange anslag i Tyrkia. Og noe av det som er bekymringen når så mange millioner mennesker får tilgang til Europa, er at det kan gi oss noen utfordringer, sier Listhaug.

Hun er ikke alene om å stille seg avventende. Det er betydelig skepsis i deler av Europa mot visumprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet gjelder det i statsminister Angela Merkels søsterparti CSU i Tyskland og i deler av EU-parlamentet. Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy sier ifølge Financial Times at han er «helt imot».

Les også: Sp vil gjeninnføre grensekontrollen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvoter

Tyrkia tilbyr på sin side å hente tilbake alle migranter og flyktninger som kommer til de greske øyene i en begrenset periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Listhaug har tidligere stilt seg åpen til å delta i en direkte kvotefordeling av syriske flyktninger fra Tyrkia om det kan stoppe tilstrømmingen for øvrig. Men Norge har langt fra konkludert i spørsmålet om noen deltakelse dersom Tyrkia og EU inngår en avtale.

Og Listhaug understreker at det ikke løser alt om man får slutt på overfartene i Egeerhavet.

– Den store x-faktoren er hva som skjer etter at man eventuelt får kontrollen over overfartene fra Tyrkia til Hellas. Hvor kommer det da til å oppstå en ny strøm? For det kan det fort gjøre. Og da har vi et problem på nytt, sier hun.

Les også:

Flyktninger i Hellas: – Vi kommer til å bli her selv om vi dør

Ungarn styrker vaktholdet på grensa i sør

EUs avtale med Tyrkia kan være ulovlig - og vil bli stoppet av veto