Merkel: – Ingen løsning å stenge Balkan-ruta

Angela Merkel fotografert under et valgkamparrangement for det kristenkonservative regjeringspartiet CDU i Bad Neuenahr-Ahrweiler onsdag. Tre delstater holder valg søndag. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix
Angela Merkel fotografert under et valgkamparrangement for det kristenkonservative regjeringspartiet CDU i Bad Neuenahr-Ahrweiler onsdag. Tre delstater holder valg søndag. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å stenge migrasjonsveiene over Vest-Balkan er ingen løsning på flyktningkrisen, advarer Tysklands statsminister Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du løser ikke problemet ved å ta en ensidig avgjørelse. Situasjonen er verken bærekraftig eller holdbar, sier Merkel til kringkasteren MDR torsdag morgen.

Balkan-landene stengte fra midnatt onsdag grensa for migranter og flyktninger på vei nordover.

– Personlig så mener jeg det er åpenbart at Østerrikes ensidige beslutning, samt avgjørelsene som Balkan-land siden har tatt, kommer til å gjøre at færre flyktninger kommer hit. Men det setter Hellas i en svært vanskelig situasjon, sier hun.

Les også: Sp vil gjeninnføre grensekontrollen

En rekke stengte grenser og strenge tiltak langs ruta, som går fra Hellas og nordover i Europa via Vest-Balkan, har stanset strømmen av migranter og flyktninger. Det har imidlertid før til at titusenvis har strandet i Hellas.

– Hvis vi ikke klarer å oppnå en avtale med Tyrkia, kan Hellas komme til å bære byrden i lang tid, advarer Merkel og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor jobber jeg for en reell europeisk løsning, en løsning for alle 28 medlemsland.

Ankara og EU diskuterer vilkårene i en kontroversiell avtale som etter planen skal spikres neste uke. Den innebærer blant annet at Tyrkia tar tilbake alle migranter og flyktninger som ankommer greske øyer.

Les også:

Flyktninger i Hellas: – Vi kommer til å bli her selv om vi dør

Ungarn styrker vaktholdet på grensa i sør

EUs avtale med Tyrkia kan være ulovlig - og vil bli stoppet av veto