FN slår sultalarm i Syria

Flere hundre tusen syrere lever i beleirede områder, der tusenvis trolig har sultet i hjel de siste månedene, advarer FN. Foto: Reuters / NTB scanpix
Flere hundre tusen syrere lever i beleirede områder, der tusenvis trolig har sultet i hjel de siste månedene, advarer FN. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN frykter at tusenvis av mennesker kan ha sultet i hjel i de beleirede områdene av Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten en halv million mennesker lever i områder som er beleiret av regjeringsstyrker eller opprørere i Syria, og mange av dem har ikke fått forsyninger utenfra på månedsvis.

FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein er dypt bekymret og frykter sult i stor skala.

Utsulting som våpen

– Det er forbudt å bruke utsulting som våpen i krig. Det samme gjelder beleiring, sier Hussein.

– Tusenvis av mennesker kan ha sultet i hjel, advarer han.

Ifølge FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hillo, håper FN å kunne bringe inn nødhjelp til 154.000 syrere i beleirede områder innen uka er omme.

Les også: Frykter krise langs Europas migrasjonsrute

Skjør våpenhvile

I løpet av en måned håper FN å kunne komme 1,7 millioner nødlidende syrere til unnsetning. En forutsetning for å få til dette, er at den midlertidige våpenhvilen som trådte i kraft ved midnatt natt til lørdag blir etterlevd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet og opprørerne i landet anklager hverandre for gjentatte brudd på våpenhvilen, mens uavhengige observatører melder om merkbart mindre militær aktivitet.

Les også: Amnesty: Norge søker å undergrave menneskerettighetene

Holder stort sett

Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon ser våpenhvilen som trådte i kraft natt til lørdag, fortsatt ut til å holde.

– Våpenhvilen holder stort sett, selv om vi har hatt noen hendelser, sier Ban, som mandag ble orientert av FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

Den oppfatningen ble ikke delt av den saudistøttede opposisjonen, som hevder at regjeringsstyrkene har fortsatt angrepene mot områder som kontrolleres av såkalt moderate opprørere.

Les også: Skarp FN-kritikk mot Listhaug-forslag

Gjenerobret

Den ytterliggående islamistgruppa IS og al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten er ikke omfattet av våpenhvilen, og syriske regjeringsstyrker gjenerobret mandag kontrollen over en viktig vei nord for Aleppo fra IS.

Nusrafronten samarbeider også med flere mer moderate opprørsgrupper, noe observatører frykter vil bidra til å vanskeliggjøre en fredsløsning.

Les også:

105 år gammel flyktning håper på bedre liv i Europa