Mislykket flyslipp Syria – Egeland håper på våpenhvile

En gutt med den syriske opposisjonens flagg i hånden møter en hjelpekolonne fra Røde Halvmåne og FN i den beleirede småbyen Kafr Batna i utkanten av Damaskus tirsdag.
En gutt med den syriske opposisjonens flagg i hånden møter en hjelpekolonne fra Røde Halvmåne og FN i den beleirede småbyen Kafr Batna i utkanten av Damaskus tirsdag. Foto: Bassam Khabieh / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av de 21 pallene med nødhjelp som ble sluppet over Syria, nådde fram som planlagt. – Vi må prøve igjen for å unngå at folk sulter, sier Jan Egeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN gjennomførte onsdag for første gang flydropp med nødhjelp over det krigsherjede landet. Av de 21 pallene som ble sluppet over byen Deir al-Zor, ble fire ødelagt. Sju landet i ingenmannsland, og ti er ikke gjort rede for.

– I Deir al-Zor, en by med 200.000 innbyggere som er beleiret av IS, er det flyslipp eller ingenting. Og ingenting betyr at mennesker sulter, sier Egeland til NTB etter et møte i Genève, der han er spesialrådgiver til FNs Syria-utsending Staffan de Mistura.

Les også: Oppslutningen til syrisk våpenhvile vokser

Framgang

Egeland er svært forhåpningsfull til den russisk-amerikanske planen om en begrenset våpenhvile fra lørdag. Et av hovedformålene med våpenstillstanden er å få fram livsviktig humanitær hjelp til de 480.000 syrerne som bor i beleirede områder.

Siden USA, Russland og en rekke andre land ble enige 11. februar om å presse på for en våpenhvile, har det vært stor framgang i nødhjelpsleveransene til områder som er beleiret av regimet og andre grupper enn IS, forteller Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har levert 180 lastebiler med nødhjelp til 110.000 mennesker i seks beleirede områder. Det er langt fra alle som har fått hjelp, men mye har skjedd de siste to ukene. I hele fjor klarte FN og partnere til sammenligning bare å få inn 1 prosent av den nødvendige hjelpen til beleirede byer, sier Egeland.

Les også: Våpenhvile i Syria kan tre i kraft lørdag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleppo-håp

Nå håper han at en våpenhvile vil kunne gi humanitær tilgang til Aleppo, hvor kampene og bombingen har vært massiv de siste ukene.

Den mislykkede nødhjelpsleveransen fra 6.000 meters høyde til Deir al-Zor skyldes for dårlige vær- og luftstrømsmeldinger, opplyser han. Dermed drev flere av fallskjermene av gårde, mens andre revnet eller ikke ble utløst.

– De neste dagene håper vi å få en avtale om bedre varsling fra blant andre russerne, og da skal vi forbedre flydroppene. Vi har lagt opp til tre måneder med leveranser til Deir al-Zor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk bombing

Onsdag fortsatte den russiske bombingen i Syria med full styrke. Det meldes om voldsomme kamper i opprørskontrollerte områder i provinsen Latakia nordvest i landet, hvor det har vært tett mellom luftangrepene de siste dagene.

– Regimet vil prøve å gjenerobre hele det nordlige Latakia før fredag, sier Fadi Ahmad, talsmann for opprørsfraksjonen Første kystdivisjon, til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Nødhjelp har kommet fram til beleiret by i Syria

Kompromissløs

Både Bashar al-Assad og Russlands president Vladimir Putin har understreket at den «kompromissløse» kampen mot IS, Nusra og andre jihadistgrupper må fortsette på tross av våpenstillstanden.

Assad har imidlertid forsikret at han vil respektere avtalen, det samme har den kurdiske YPG-militsen og den saudistøttede opprørs- og opposisjonsalliansen HNC.

Gruppene IS og Jabhat al-Nusra, som begge står på FNs liste over terrororganisasjoner, omfattes ikke av avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Genève-samtaler

FNs Syria-mekler de Mistura avbrøt fredssamtalene 3. februar, før de i det hele tatt hadde startet mellom representanter for Damaskus-regimet og opposisjonen.

Hovedårsaken var at den syrisk-russiske luftkrigen fortsatte for fullt mot opprørsgrupper i Syria, samtidig som opposisjonen ikke fikk innfridd krav om blant annet stans i beleiringer og leveranser av nødhjelp.

Fredag skal de Mistura sette datoen for nye Genève-samtaler.