Meny

Oppslutningen til syrisk våpenhvile vokser

Den syriske YPG-militsen kunngjorde onsdag kveld at de sluttet seg til avtalen om en to uker lang våpenhvile i Syria. Her går en av gruppens soldater langs en mur på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere grupperinger slutter seg til planene om en to uker lang våpenhvile i Syria. Men våpenhvilen kan komme til å bli svært skjør.

I løpet av onsdagen ble det klart at både de kurdiske YPG-styrkene og den syriske opposisjonsalliansen HNC slutter seg til avtalen som USA og Russland ble enige om mandag.

I tillegg har Syrias president Bashar al-Assad forsikret om at også syriske regjeringsstyrker vil avstå fra å bruke våpnene sine.

Etter planen skal den midlertidige våpenhvilen tre i kraft ved midnatt natt til lørdag syrisk tid.

Les også: FN slipper nødhjelp over Syria for første gang

Vil besvare angrep

Da den kurdiske YPG-militsen kunngjorde sin tilslutning til avtalen, var den imidlertid klar på at den fortsatt vil besvare ethvert angrep.

– Vi i YPG tillegger planen stor viktighet og vil følge den fullt og helt, men forbeholder oss retten til å respondere mot enhver aggressor, sa talsmann Redur Xelil.

På forhånd har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gått ut og krevd at YPG-militsen holdes utenfor avtalen.

Tyrkia ser på Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits som forlenget arm av PKK-geriljaen i Tyrkia og mener de må holdes utenfor våpenhvilen i likhet med IS og Nusrafronten.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Støtte fra Saudi-Arabia

Den saudistøttede opposisjonsalliansen i Syria, HNC, var lenge usikker på om den skulle slutte seg til planene, men kunngjorde sent onsdag kveld at også HNC melder seg på.

– HNC mener en toukers midlertidig våpenstillstand vil gi en mulighet til å vurdere engasjementet til den andre parten, skrev alliansen i en uttalelse.

Russlands president Vladimir Putin snakket onsdag med Saudi-Arabias kong Salman, som lovet å samarbeide for at våpenhvilen i Syria skal bli en realitet.

– Kongen av Saudi-Arabia ønsket avtalen velkommen og ga uttrykk for å ville samarbeide med Russland for å få den til å fungere, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

Også Irans president Hassan Rouhani fikk en telefon fra den russiske presidenten, men nøyde seg ifølge referatet fra Kreml med i mer generelle vendinger å love å bidra til en fredelig løsning på krigen i Syria.

Les også: Assad omfavner Syria-avtale – eksperter skeptiske

Gjorde første flydropp

Parallelt med arbeidet om en midlertidig stans i kamphandlingene, jobber FN med å få fram nødhjelp til krigsherjede områder i Syria. Onsdag ble det for første gang gjort flydropp over landet, da det ble sluppet 21 tonn med nødhjelp over Deir al-Zor.

Deir al-Zor er ett av flere områder som er beleiret av den ytterliggående islamistgruppa IS. Det bor om lag 200.000 mennesker i byen.

Nødhjelpsleveransen er en del av Syria-avtalen som ble vedtatt av en rekke land i München tidligere i februar.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus