Assad omfavner Syria-avtale – eksperter skeptiske

Syrias president Bashar al-Assad fotografert under et intervju med den spanske avisa El Pais i Damaskus. Bildet ble lørdag sendt til pressen av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix
Syrias president Bashar al-Assad fotografert under et intervju med den spanske avisa El Pais i Damaskus. Bildet ble lørdag sendt til pressen av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bashar al-Assad tar vel imot den russisk-amerikanske planen for våpenstillstand i Syria. Risikoen er stor for at både Russland og regimet misbruker avtalen og fortsetter stormløpet mot opposisjonen, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Russland har spikret en avtale som legger opp til en midlertidig «stans i fiendtlighetene» fra lørdag. Gruppene IS og al-Qaida-avleggeren Jabhat al-Nusra, som FN definerer som terrororganisasjoner, er unntatt fra avtalen.

Men Al-Nusra kjemper side om side med en rekke opprørsgrupper som regnes som mer moderate, påpeker en FN-støttet kommisjon i en fersk Syria- rapport.

– Russland kan komme til å bombe andre grupper, enten med overlegg eller ved uhell, under dekke av at de bomber terrorister, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik til NTB.

Fare for misbruk

Det syriske regimet lover å stanse væpnede operasjoner, men gjør det klart at kampen mot «terrorister» fortsetter. Regjeringen vil koordinere med Russland for å definere områder og grupper som skal inkluderes i stansen av kamphandlinger, heter det i en uttalelse fra Damaskus tirsdag.

Nusra kontrollerer store deler av den nordlige provinsen Idlib og har betydelig innflytelse i opprørskontrollerte områder i Deraa i sør, i Homs og på landsbygda rundt hovedstaden Damaskus, påpeker FNs kommisjon.

Les også: FN: Ingen respekterer folkeretten i Syrias krig

Stor mistro

En betydelig fare for at Russland og Syria misbruker unntaket for IS og Jabhat al-Nusra, er ikke det eneste skjæret i sjøen for den russisk-amerikanske planen, påpeker Selvik.

– Spørsmålet er hvor lenge opprørerne vil stå og se på at Russland og regimet slår ned Nusra dersom det ikke skjer noe gjennombrudd i arbeidet for en politisk løsning. De har stor mistro til USA og Russlands hensikter, sier Selvik, som er seniorforsker ved Christian Michelsens institutt.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

Nusra spredt

Damaskus-regjeringen understreker tirsdag nettopp «viktigheten av å hindre væpnede grupper i å styrke sine stillinger» under en våpenstillstand.

I FN-rapporten påpekes det at Nusra og andre væpnede opposisjonsgrupper «fortsatt koordinerer brorparten av sine militæroperasjoner i møte med andre krigførende makter» – på tross av ideologiske og politiske forskjeller dem imellom.

Les også: Saudi-Arabias minister: – Assad er ikke en del av framtiden

Positivt press

Det positive med avtalen er at den legger press på alle opprørsgruppene, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen.

– De som fortsetter å kjempe, de definerer man som terrorister, og de kan man fortsette å bombe. Det blir selvfølgelig på Assads premisser, men til slutt må man gå i dialog og finne kompromisser, sier han til NTB.

– Hvis alle tror de kan vinne militært, så kommer man ingen vei. Da vil man fortsette å kjempe til det ikke er en syrer igjen, sier Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegruppe.

Les også: Assad vil gjenerobre hele Syria

– Dømt til å mislykkes

Frederic Hof, tidligere Syria-spesialist i det amerikanske utenriksdepartementet, påpeker at planen gir Russland, Iran og Syria fem dager på å fullføre offensiven for å omringe opprørerne i Aleppo.

– Dette initiativet kan bare lykkes dersom vi ser god tro og anstendighet fra tre parter som har vist lite eller ingenting av dette gjennom konflikten, sier Hof, som i dag er tilknyttet tenketanken Atlantic Council i Washington, til Reuters.

Senioranalytiker Noah Bonsey i International Crisis Group er også dypt skeptisk til at våpenhvileavtalen tillater angrep på Nusra.

– Det gjør trolig at den er dømt til å mislykkes, ettersom Russland/regimet har en tendens til å angripe andre og kalle dem for Nusra (eller IS), skriver han på Twitter.

Les også:

– Assad har fått svært gode kort

Obama: – Stabilitet er umulig med Assad

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus