Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

Syria skal holde valg 13. april, kunngjør Syrias president Bashar al-Assad.
Syria skal holde valg 13. april, kunngjør Syrias president Bashar al-Assad. Foto: AFP / NTB scanpix

Syria skal holde valg 13. april, kunngjør Syrias president Bashar al-Assad kort tid etter at Russland lovet å sørge for at regimet i Damaskus overholder den planlagte våpenhvilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datoen for valget på ny nasjonalforsamling i det krigsherjede landet ble offentliggjort i en pressemelding fra Assads kontor mandag kveld.

Meldingen kom få timer etter at USA og Russland kunngjorde at de er blitt enige om en avtale som legger opp til at en midlertidig våpenstillstand i Syria trer i kraft lørdag.

– Vi kommer til å gjøre alt som er nødvendig overfor Damaskus, Syrias legitime myndigheter. Vi regner med at USA gjør det samme med sine allierte og gruppene de støtter, sa Russlands president Vladimir Putin i en TV-tale etter å ha diskutert avtalen med sin amerikanske motpart Barack Obama.

Valg i 2012

Syria holder parlamentsvalg hvert fjerde år. Sist gang velgere ble invitert til urnene for å velge ny nasjonalforsamling var i mai 2012, etter 15 måneder med uro og tusenvis av drepte.

Da hadde kampene rast i over et halvt år i Syria, hvor en fredelig folkeoppstand våren 2011 utløste et blodig opprør senere samme år etter at Assad satte inn hæren mot demonstrantene.

Assads sikkerhetsstyrkers brutale fremferd mot fredelig opposisjon og drap på ubevæpnede demonstranter bidro til at stadig flere i hans krets vendte ham ryggen etter valget.

Blant dem var Riyad Hijab, som gikk over til opprørerne bare to måneder etter at han overtok som statsminister etter parlamentsvalget i 2012. I dag leder han den saudistøttede opposisjonen som etter planen skal delta i FN-støttede fredsforhandlinger i Genève.

Les også: Minister: – Assad er ikke en del av framtiden

Presidentvalg

To år senere inviterte presidenten igjen befolkningen i Syria til urnene. Da var borgerkrigen i landet et faktum, og Assad arrangerte det første presidentvalget i Syria siden 50-tallet der velgerne hadde mer enn én kandidat å stemme på.

Valget ble fordømt som en tragisk farse, og ble bare avholdt i områder regimet kontrollerte. I over 60 prosent av landet var det derfor umulig å holde valg. Alle opposisjonsgrupper av betydning boikottet valget, og Nord-Korea, Brasil, Russland og Iran sendte valgobservatører.

Assad vant presidentvalget i 2014 med 88,7 prosent av stemmene, ifølge den syriske nasjonalforsamlingen.

Befolkningen krymper

Året etter åpnet Bashar al-Assad igjen for å holde valg i det krigsherjede landet, et utspill som opposisjonen stemplet som virkelighetsfjernt.

Siden har den brutale krigen i Syria blitt stadig blodigere. Snart seks år etter at det syriske folket gikk ut i gatene med krav om demokrati og frihet i mars 2011, er et vell av internasjonale aktører med rivaliserende interesser representert på slagmarken.

Syrias befolkning har dessuten krympet betydelig. Over 4,2 millioner mennesker har flyktet fra landet, mens 470.000 mennesker skal ha mistet livet.