Våpenhvile i Syria kan tre i kraft lørdag

Se video.

USA og Russland skal ha kommet til enighet om et avtaleforslag som legger opp til at en våpenhvile i Syria, trer i kraft lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter de to stormaktene i en felles uttalelse offentliggjort av utenriksdepartementet i Washington mandag.

– Dersom våpenstillstanden implementeres, kan opphøret i kamphandlingene føre til redusert vold og utvidede leveranser av nødhjelp, samt støtte til en politisk overgang i Syria, sier USAs utenriksminister John Kerry.

I forslaget oppfordres partene i krigen i Syria til å slutte seg til avtalen om våpenhvile innen middag 26. februar, slik at den kan tre i kraft lørdag 27. februar.

Les også: Tyrkia sender ikke bakkestyrker til Syria

Gir håp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller avtalen et «etterlengtet tegn på håp» og oppfordrer alle parter innstendig til å respektere den.

Våpenstillstanden omfatter naturligvis ikke gruppene IS og Jabhat al-Nusra, som FN definerer som terrororganisasjoner. Syriske, russiske og amerikanske luftangrep mot disse og andre «terrorgrupper» kommer dermed til å fortsette, heter det i uttalelsen.

For at avtalen skal fungere, må den respekteres både av Assad-regimet og en rekke opprørsgrupper. Den må også få grønt lys av land som Iran og Saudi-Arabia.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

En talsmann snakket til pressen på vegne av Ban Ki-moon mandag:

Les også: USA fyller opp Midtøsten med våpen

Garantier

Riad Hijab, en tidligere syrisk statsminister som nå leder den saudistøttede syriske opposisjonen, opplyser at den «foreløpige avtalen om en midlertidig våpenhvile» skal gjennomføres i tråd med internasjonale garantier.

Hans allianse av syriske opposisjons- og opprørsgrupper møttes mandag i Saudi-Arabia for å diskutere den amerikansk-russiske våpenhvileplanen.

Siden regimet og deler av opposisjonen for over to måneder siden sa ja til å delta i FN-støttet fredsprosess, har den brutale krigen i Syria blitt enda blodigere.

Les også: IS tar ansvar for blodbad i syriske storbyer

Krigsforbrytelser

Regimet og IS begår grove forbrytelser mot menneskeheten mens verden er handlingslammet, heter det i en ny FN-rapport som ble offentliggjort mandag.

– Avskyelige brudd på menneskerettighetene og folkeretten fortsetter med uforminsket styrke, forverret av åpenbar straffrihet, skriver FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria i sin siste rapport.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre.

– Forbrytelser mot menneskeheten begås fortsatt av regjeringsstyrker og av ISIL (IS). Krigsforbrytelsene er voldsomme, skriver FN-panelet.

Les også: Jan Egeland skal lede våpenhvile-gruppe

Bombeangrep

Russiske bomber som siden i fjor høst har regnet over syriske opprørere, har forverret de allerede voldsomme lidelsene og ødeleggelsene i Syria.

Søndag tok IS ansvar for en rekke blodige angrep i hovedstaden Damaskus og den regjeringskontrollerte storbyen Homs 16 mil lenger nord.

Bombene tok livet av totalt 184 mennesker, deriblant minst 114 sivile, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). I begge byene rammet angrepene boligområder der flertallet av befolkningen er sjiamuslimsk eller alawitter.

Ikke siden folkeopprøret i Syria startet i 2011, har så mange blitt drept av bomber på én og samme dag, ifølge eksilgruppa.

Les også: – Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Obama og Putin

Russlands president omtaler våpenhvileplanen som «et reelt skritt mot en stans i blodsutgytelsene», melder det russiske nyhetsbyrået Interfax etter samtalen om den russisk-amerikanske planen som legger opp til en våpenhvile fra lørdag.

– Dette kommer til å bli vanskelig å implementere, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA akter å gripe mulighetene avtalen åpner opp til å presse på for framskritt i samtalene om politisk endring i Syria, heter det videre.

Avtalene mellom USA og Russland om Syria kan vise seg å bli et eksempel på handling mot terrortrusselen, sier Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Les også: Russland anklager USA for å sverte Putin

Personvernpolicy