Nødhjelp framme i fem beleirede områder i Syria

En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya. REUTERS/Omar Sanadiki
En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya. REUTERS/Omar Sanadiki Foto: NTB scanpix

Lastebilkolonner med nødhjelp til 100.000 mennesker ankom onsdag kveld fem beleirede byer i Syria, opplyser FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag har vi nådd fram til fem beleirede byer med umiddelbart behov for humanitær hjelp. Kolonnene fraktet med seg livsviktig hjelp, inkludert mat, medisin og medisinsk utstyr, vaksiner, vann og sanitetsutstyr til nesten 100.000 mennesker som trenger hjelp, sier FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hillo.

Torsdag skal det holdes et møte i Genève der man skal se på hvordan man kan få på plass ytterligere humanitær bistand til beleirede områder, heter det i en FN-uttalelse. Det pekes på at møtet finner sted som del av en enighet som ble oppnådd i München i forrige uke om hjelpeforsyninger til mer enn 400.000 mennesker i 15 områder som er beleiret av regimet, opprørere og IS.

Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Fem områder

Nødhjelpsforsyningene ble klargjort i Syrias hovedstad Damaskus onsdag. Den første kolonnen ankom onsdag ettermiddag den beleirede Damaskus-forstaden Moudamiya al-Sham.

Hjelpekolonner kjørte også til opprørskontrollerte Madaya og Zabadani i nærheten av Damaskus. Samtidig ble forsyninger fraktet til landsbyene al-Foua og Kefraya, som opprørere beleirer i provinsen Idlib nordvest i Syria. Dette er fem av de sju områdene som regimet ifølge FN har gitt grønt lys til å levere nødhjelp til.

I lastebilene var det blant annet hvete og energirike matvarer. Et medisinsk team skal dessuten inn i al-Foua og Kefraya, opplyser en talsmann for Syrias Røde Halvmåne.

Les også: – Tyrkia og Russland leker med ilden i Syria

Forsøk på nye samtaler

25. februar skal representanter for regimet og opposisjons- og opprørsgrupper etter planen gjøre et nytt forsøk i Genève på å delta i FN-støttede samtaler om en politisk løsning for Syria.

Samtalene ble i starten av februar brutt før de i det hele tatt hadde startet. Hovedårsaken var at opposisjonen ikke fikk innfridd sentrale krav om stans av den massive russisk-syriske bombingen, samt nødhjelp. Flere hundre tusen mennesker er fanget på grunn av kamper, bombing og de ulike partenes bevisste beleiring av boligområder. FN har krevd uhindret tilgang til alle beleirede områder.

Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 mennesker livet

Sulter i hjel

I småbyen Madaya utenfor Damaskus har titalls mennesker sultet i hjel under en beleiring som har vart i månedsvis. Opprørere i Idlib har i sin tur omringet landsbyene al-Foua og Kefraya, der mangelen på mat og medisiner blir stadig mer prekær. De tre byene fikk levert sårt tiltrengt nødhjelp i januar, som et ledd i en avtale mellom opprørerne og regimet.

Fra øst i byen Deir al-Zor, som delvis er beleiret av IS, er det kommet ubekreftede meldinger om at opptil tjue mennesker har dødd av sult.

FNs humanitære koordinator i Jordan, Edward Kallon, opplyste onsdag at opptrappingen i krigen mellom opprørere og regjeringsvennlige styrker sør i Syria har gjort at nesten 50.000 sivile har blitt hjemløse midt på vinteren.

Les også: Tyrkia vil gå inn i Syria - ber om hjelp fra USA og Vesten

– Bakeri og sykehus angrepet

Samtidig opplyste Leger Uten Grenser (MSF) onsdag at til sammen 25 mennesker ble drept på et MSF-finansiert sykehus i Idlib mandag denne uken. Ni ansatte og 16 pasienter var blant ofrene. Ytterligere ti ansatte ble såret.

Onsdag opplyste også eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at minst 15 sivile ble drept og 20 såret i et luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen mot IS nordøst i Syria. Luftangrepet fant sted tirsdag og rammet et bakeri i Shadadi, som ligger sør i provinsen Hasakah nær grensen til Irak, ifølge SOHR.

– Et av angrepene rammet et bakeri der folk sto i kø ved morgengry for å skaffe brød, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman. SOHR overvåker krigen i Syria gjennom et nettverk på bakken. Meldingen er ikke bekreftet eller kommentert av andre kilder.

Krigen i Syria har kostet 470.000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en fersk rapport fra det Beirut-baserte Syrisk senter for politisk forskning (SCPR). Nesten 2 millioner mennesker er såret i krigshandlinger, heter det i rapporten.

Les også:

Tyrkia: – Russland opptrer som en terrororganisasjon i Syria

Russland vil fortsette å bombe Aleppo uavhengig av våpenhvile

– Assad har fått svært gode kort

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus