Avviser at tyrkiske soldater kjemper i Syria

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu nekter for at landet har sendt bakkestyrker over grensa til Syria, eller at det er planer om å gjøre dette.
Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu nekter for at landet har sendt bakkestyrker over grensa til Syria, eller at det er planer om å gjøre dette. Foto: Umit Bektas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia nekter for å ha sendt soldater inn i Syria og forsikrer at landet heller ikke har planer om å gjøre dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke sant, sa forsvarsminister Ismet Yilmaz mandag.

Syriske myndigheter hevder at det var tyrkiske regjeringssoldater blant de rundt 100 væpnede mennene som krysset grenseposten Bab al-Salama i tolv pickupbiler med påmonterte maskingevær i helgen.

– Noen av dem var tyrkiske regjeringssoldater og tyrkiske leiesoldater, hevdet syrisk UD, noe den tyrkiske forsvarsministeren avviser.

– Det tyrkiske forsvaret har ingen planer om å intervenere i Syria, forsikret Yilmaz.

Siste: Leger Uten Grenser-sykehus bombet i Syria - minst ni døde

Granatangrep

Tyrkia bekrefter derimot at landet de siste tre dagene har skutt granater mot YPG-styrker i Azaz-området i Syria, etter at den kurdiske militsen erobret Menagh-basen, en militær flybase som tidligere var kontrollert av andre opprørere.

– Ved å krysse over til vestsiden av elva Eufrat har YPG krysset vår røde linje, sa Tyrkias visestatsminister Yalcin Akdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Ahmet Davutoglu fulgte opp mandag og slo ettertrykkelig fast at Tyrkia vil bruke alle midler for å hindre at YPG-militsen tar kontroll over nye områder.

Les også: Erdogan: – Tyrkias tålmodighet er slutt med situasjonen i Syria

Effektive mot IS

Ifølge Davutoglu ble YPG drevet på retrett av de tyrkiske granatangrepene i helga.

– Dersom de nærmer seg igjen, vil vi slå hardt til. Vi tillater ikke at Azaz faller, sier Davutoglu. Om nødvendig vil Tyrkia sørge for at Menagh-basen blir ubrukelig, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia ser på YPG som en syrisk avlegger av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som både de, USA og EU har på sin liste over terroristorganisasjoner.

Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 mennesker livet

USA deler ikke tyrkernes syn på YPG-militsen, som har vist seg effektive i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria, og som de derfor støtter militært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

YPG har de siste ukene kunnet rykke fram i ly av at syriske regjeringsstyrker støttet av russiske kampfly, har drevet andre opprørere på retrett.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu krever at YPG trekker seg ut av områdene de har tatt kontroll over.

Les også: – Assad har fått svært gode kort

Tyrkisk soldat drept

Søndag kveld ble en tyrkisk soldat drept i sammenstøt med væpnede menn i Yayladagi-området på grensa til Syria, men kurdisk milits er ikke kjent for å operere i dette området.

Syrisk motstand, en marxist-leninistisk militsgruppe knyttet til president Bashar al-Assads sjiamuslimske alawitt-sekt, har derimot gjennomført flere bombeangrep på begge sider av grensa i Yayladagi-området.

Les også:

Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

Solberg: – Russland har et ansvar for Syria

Kurderne i Syria:

* Det lever om lag 2 millioner kurdere i Syria, de fleste av dem nordøst i landet mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk syriske regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan.

* YPG kjemper mot IS med støtte fra USA-ledede luftangrep.

* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

* Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater i områdene de kontrollerer.