Russland anklages for to sykehusangrep i Syria

SYKEHUS BOMBET: Folk samler seg mandag utenfor den bombede bygningen som skal være et sykehus støttet av Leger Uten Grenser i Marat al Numan, Idlib, Syria
SYKEHUS BOMBET: Folk samler seg mandag utenfor den bombede bygningen som skal være et sykehus støttet av Leger Uten Grenser i Marat al Numan, Idlib, Syria Foto: Reuters Tv / Reuters/NYB scanpix

Titalls mennesker skal ha blitt drept da to sykehus og en skole ble bombet nord i Syria mandag. Det ene sykehuset ble totalskadd, opplyser Leger Uten Grenser (MSF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mego Terzian, MSFs president i Frankrike, sier enten Russland eller Syria står bak angrepet mot det MSF-støttede sykehuset i Marat al Numan i den nordøstlige provinsen Idlib. Minst sju pasienter og ansatte ble drept, mens minst åtte MSF-ansatte er savnet etter bombingen mandag morgen.

– Ødeleggelsen av sykehuset innebærer at 40.000 mennesker fratas tilgang til helsehjelp i denne konfliktsonen, sier Massimiliano Rebaudengo, som leder MSFs innsats i Syria og Tyrkia.

Tyrkia anklager mandag Russland for å stå bak.

Barnesykehus

Nyhetsbyrået Reuters melder dessuten om et blodig sykehusangrep i grensebyen Azaz i naboprovinsen Aleppo. Minst 14 mennesker ble drept og titalls såret da minst fem raketter traff et barnesykehus og en skole som huset flyktninger like ved, ifølge innbyggere og helsepersonell.

Også Tyrkia anklager Russland for å stå bak. Russland nekter for å bombe sivile mål og hevder at flyangrepene utelukkende er rettet mot terrorstemplede grupper.

Det MSF-støttede sykehuset i Idlib ble truffet av minst fire raketter i løpet av fem minutter mandag morgen, opplyser MSF i en melding på Twitter, der hjelperorganisasjonen har publisert et bilde av ruinene.

Les også: Tyrkia nekter for at de har soldater i Syria

Ansatte savnet

– Dette er tilsynelatende et målrettet angrep mot et sykehus, og vi fordømmer angrepet i sterkest mulige ordelag, sier Rebaudengo i MSF, som understreker at det ikke er første gang organisasjonens sykehus angripes i Syria.

Sykehuset med 54 ansatte og 30 sengeplasser, to operasjonssaler, en poliklinikk og ett akuttmottak er finansiert av hjelpeorganisasjonen.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen gjennom et nettverk på bakken, opplyste mandag formiddag at minst ni mennesker er drept, deriblant et barn. Titalls andre skal være såret.

Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 mennesker livet

Over 150 sykehus

MSF slo forrige uke alarm om angrep mot sykehusene nordvest i Syria som er overfylt av sårede fra russiske og syriske flyangrep. MSF driver seks sykehus i Syria og støtter driften av 153 andre sykehus og mindre klinikker i det krigsherjede landet.

Tyrkia var ikke sen om å anklage Russland også for det andre angrepet mot et sykehus og en skole mandag i Azaz. Området i Aleppo-provinsen rett ved grensa til Tyrkia ble i helgen truffet av granater fra den tyrkiske hæren, som prøver å forhindre at den kurdiske YPG-militsen tar kontroll over området.

Tyrkia bekrefter at landet skjøt granater mot YPG-styrker i Azaz-området i Syria, etter at den kurdiske militsen erobret en militær flybase som tidligere var kontrollert av andre opprørere.

Les også: Erdogan: – Tyrkias tålmodighet er slutt med situasjonen i Syria

Flyktninger

De tyrkiske artilleriangrepene over grensa fortsatte mandag, men den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu fastslår at luftangrepene mot sykehuset og skolen i Azaz, var russiske.

Titalls tusen mennesker har de siste ukene flyktet til Azaz, som omtales som den siste opprørsbastionen på grensa til Tyrkia, fra omkringliggende områder der regimet kriger mot ulike militser.

Ifølge Reuters' kilder ble mandag også et flyktningsenter like sør for Azaz rammet av antatte russiske luftangrep.

Storstilt russisk bombing mot opprørskontrollerte områder nord i Syria har de siste ukene drevet regimestyrkene stadig nærmere en gjenerobring av Aleppo, hovedstaden i provinsen med samme navn.

Les også:

Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

– Assad har fått svært gode kort

Solberg: – Russland har et ansvar for Syria

Personvernpolicy