Nødhjelp har kommet fram til beleiret by i Syria

En kolonne med nødhjelp kjørte inn i den beleirede byen Douma i Syria lørdag.
En kolonne med nødhjelp kjørte inn i den beleirede byen Douma i Syria lørdag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters

En kolonne med medisinsk nødhjelp har kjørt inn i den beleirede, opprørskontrollerte byen Douma i Syria, opplyser FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Douma, som ligger i Øst-Ghouta øst for Damaskus, har vært beleiret av opprørere siden 2013.

Hjelpen som kom lørdag, inneholder også melk til barn, sier Hazem Bakla i Røde Kors.

Rundt 486.700 mennesker i Syria lever nå i områder som er beleiret av enten regjeringsstyrker eller opprørsstyrker, ifølge FN. Mange er rapportert døde som følge underernæring eller mangel på medisinsk hjelp.

Les også: Tyrkiske granatangrep mot kurdisk milits i Syria

Krever umiddelbar tilgang

FN opplyste fredag at målet er å få levert nødhjelp til mennesker i beleirede byer «umiddelbart» etter at Den såkalte støttegruppen for Syria (ISSG), med Russland og USA i spissen, avtalte å presse på for en våpenstillstand om en uke. En viktig del av avtalen er at nødhjelp skal leveres til beleirede områder.

Jan Egeland, som også er generalsekretær i Flyktninghjelpen, leder ISSGs arbeidsgruppe som skal jobbe for å levere sårt tiltrengt nødhjelp til beleirede områder.

Han sa fredag at det er sendt forespørsler til partene som omringer områdene, om å få tilgang til levere nødhjelp, men bare et titall av 116 forespørsler om tilgang har fått grønt lys av syriske myndigheter, ifølge FN.

Les også: Minister: – Assad er ikke en del av framtiden

Egeland: Trenger full tilgang

– Vi har store forhåpninger om at partene som sitter i støttegruppen for Syria, deriblant Russland og USA, vil gjøre alt de kan for å presse på slik at humanitære aktører får tilgang til de nødlidende sivile inne i Syria. Vi trenger vedvarende og full tilgang, sa Egeland i en kommentar til NTB fredag.

Avtalen om våpenstillstand i Syria mellom USA, Russland og de øvrige landene i ISSG ble kunngjort tidlig fredag morgen etter et møte i München.

Avtalen omfatter ikke de ytterliggående gruppene IS og Jabhat al-Nusra (Nusrafronten), som er aktive i store områder i Syria. De internasjonale aktørene ble også enige om raskt å levere humanitær hjelp til beleirede områder i Syria – et løfte som også ble gitt i FN-resolusjonen som i desember la grunnlaget for en syrisk fredsprosess.

Les også: Brende om Syria-avtale: – Viktige første skritt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus