Meny

Jan Egeland skal lede våpenhvile-gruppe

Jan Egeland Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland skal lede en arbeidsgruppe som skal jobbe for å bringe inn nødhjelp til beleirede syrere.

Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) med USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov i spissen, ble torsdag enige om å få til en våpenstillstand i løpet av en uke i Syria, rett nok uten direkte tilslutning fra regimet og opprørerne i landet.

Håpet er at en slik våpenstillstand skal gjøre det mulig å bringe inn nødhjelp til flere hundre tusen syrere som oppholder seg i beleirede områder.

Les også: Enighet om våpenhvile i Syria innen en uke

Optimist

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland har fått i oppdrag å lede ISSGs arbeidsgruppe for å bringe inn nødhjelp.

– Vi har store forhåpninger om at partene som sitter i støttegruppen for Syria, deriblant Russland og USA, vil gjøre alt de kan for å presse på slik at humanitære aktører får tilgang til de nødlidende sivile inne i Syria. Vi trenger vedvarende og full tilgang, sier han i en kommentar til NTB.

Les også: Solberg går videre med innstrammingene

Stadig mer kritisk

FN anslår at det befinner seg 450.000 mennesker i beleirede områder i Syria, omringet av enten opprørere eller regjeringsstyrker, og at situasjonen for dem blir stadig mer kritisk.

– Det å sulte ut sivilbefolkningen på denne måten, og hindre at de får livsnødvendig humanitær hjelp, må anses som en krigsforbrytelse, slo utenriksminister Børge Brende (H) fast i forrige måned.

Et av opposisjonens hovedkrav for å sette seg ved forhandlingsbordet med regimet, er at beleiringen opphører og at nødhjelp fraktes inn.

Les også: Brende om Syria-avtale: – Viktige første skritt

Ber om tilgang

Egeland var i årene 2003 til 2006 nødhjelpskoordinator i FN, og sist høst ble han også satt til å lede FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile liv i Syria. Den kan langt fra sies å ha lykkes.

Arbeidsgruppen han nå er satt til å lede, møtes alt fredag ettermiddag i Genève.

– Dette kan bli det gjennombruddet vi har ventet på for å få full tilgang til desperate sivile inne i Syria. Men det fordrer at alle som har innflytelse på begge sider av konflikten, presser på partene, sier han.

Les også: USA: NATO vurderer å bli med i krigen mot IS

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus