Brende om Syria-avtale: – Viktige første skritt

Utenriksministerne Sergej Lavrov (Russland) og John Kerry (USA) er blant deltakerne på Syria-møtet som har vedtatt at en våpenhvile mellom de stridende partene i landet skal innføres i løpet av en uke.
Utenriksministerne Sergej Lavrov (Russland) og John Kerry (USA) er blant deltakerne på Syria-møtet som har vedtatt at en våpenhvile mellom de stridende partene i landet skal innføres i løpet av en uke. Foto: Michael Dalder / Reuters

Landene på Syria-møtet i München er enige om en våpenhvile mellom regjeringshæren og opprørsgrupper innen en uke. Men det er ingen garanti for at den blir etterlevd, sier Norges utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag bekreftet flere toppolitikere, blant andre USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, at landene er enige om at kampene mellom regjeringshæren og opprørsgruppene må stanses.

– Det er en vanskelig oppgave, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at fiendtlighetene skal opphøre innen en uke, sier Medvedev på en pressekonferanse. Både den russiske ministeren og Kerry uttaler også at de FN-støttede fredssamtalene i Genève bør fortsette så snart som mulig.

Bakgrunn: Enighet om våpenhvile i Syria innen en uke

– Viktige første skritt

Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd, sier utenriksminister Børge Brende, her under en sikkerhetskonferanse nylig. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd, sier utenriksminister Børge Brende, her under en sikkerhetskonferanse nylig. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Twitter omtaler utenriksminister Børge Brende avtalen som «første viktige skritt for å etablere en våpenhvile i Syria», og han mener partene nå må legge press på alle grupper for etterlevelse og adgang for humanitær hjelp.

Men det er også utfordringer ved våpenhvilen, utdyper utenriksministeren overfor NRK.

– Blant annet er det ulike grupper som kan barke sammen. Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd. Dette er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder. Så får vi se om partene er villige til å etterleve en form for våpenhvile, og om dette kan være begynnelsen på en større forståelse, sier Børge Brende.

Les også: Medvedev frykter ny verdenskrig

– Bombingen må stoppe

I avtalen heter det angivelig at kampene mellom regjeringshæren og de fleste opprørsgruppene i Syria skal opphøre gradvis, og at humanitær hjelp må komme raskt på plass for å skape forutsetninger for å gjenoppta fredssamtalene.

Dette vil kun være mulig dersom Russland stopper bombingen mot grupper som kjemper mot Bashar al-Assad og hans allierte, mener Storbritannias utenriksminister Philip Hammond. Men det vil ikke russerne gå med på.

– Det russiske luftforsvaret vil fortsette sine angrep mot IS og Nusrafronten i Syria, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Ekstremistgruppene IS og Nusrafronten, al-Qaidas fløy i Syria, er ikke omfattet av den planlagte våpenhvilen i landet.

– Dersom denne avtalen blir implementert fullt og helt, vil den være et viktig steg mot å stanse drapene og lidelsene i Syria. Men det vil bare skje med en stor endring av oppførselen til det syriske regimet og dets støttespillere, sier Hammond.

– Russland hevder at de angriper terrorgrupper, men likevel fortsetter de å bombe ikke-ekstremistiske grupper og sivile. Om denne avtalen skal fungere, må bombingen stoppes, legger han til.

Les også: Erdogan sier hans tålmodighet har grenser

Opposisjonen avventer

En talsmann for den syriske opposisjonen, Salim al-Muslat, sier opprørerne ønsker enigheten om våpenhvile og humanitær bistand velkommen, men at de avventer hva som faktisk vil skje på bakken.

– Om vi får se resultater og realisering av avtalen, vil vi snart se dere i Genève, sier al-Muslat.

Også flere vestlige toppolitikere sier at man må vente noen dager før man ser om enigheten fører til at kampene blir færre og situasjonen bedre.

– Om noen få dager vil vi se om dette var et gjennombrudd, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Før torsdagens møte var planen at de FN-støttede fredssamtalene i Genève skulle gjenopptas innen 25. februar etter å ha brutt sammen før de i det hele tatt kom i gang. Årsaken var regimets russiskstøttede offensiv i Aleppo-området, som fikk opposisjonens representanter til å reise fra Genève.

Les også: Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 liv

Personvernpolicy