Russland foreslår våpenhvile i Syria

Russland foreslår våpenhvile i Syria fra 1. mars, men USA har visse innsigelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin bekrefter at Russland har holdt «svært viktige» diskusjoner med USA om mulighetene for en våpenhvile i Syria, og en vestlig tjenestemann opplyser at Moskva har foreslått en våpenhvile fra 1. mars.

Ifølge Tsjurkin skal forslaget til våpenhvile diskuteres i München torsdag, i forkant av fredagens internasjonale sikkerhetskonferanse der både Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega John Kerry vil være på plass.

Tsjurkin understreker at Russland er villige til å diskutere en midlertidig pause i kamphandlingene, «noe som kan lede til en langvarig våpenhvile».

Les også: Russland tror Tyrkia planlegger Syria-invasjon

Russiske flyangrep

Syriske regjeringsstyrker har med russisk flystøtte de siste ukene drevet opprørerne på retrett i Aleppo-provinsen, noe som også har ført til store sivile lidelser og drevet ytterligere titusener på flukt.

Russland akter ifølge Tsjurkin ikke å beklage det landet gjør i Syria, men håper utviklingen i Aleppo kan rydde vei for en politisk løsning på den langvarige krigen.

USA og andre vestlige land hevder at Russland med sine flyangrep bidrar til å forverre situasjonen i Syria, og flere av Sikkerhetsrådets medlemmer ba onsdag om øyeblikkelig bombestans.

– De russiske flyangrepene er den direkte årsaken til krisen rundt Aleppo, sa New Zealands FN-ambassadør Gerard van Bohemen etter onsdagens møte.

Les også: Brende sier at Russland er såret over kritikken

Kan ikke late som

– Det syriske regimet og deres allierte kan ikke late som om de strekker ut en hånd til opposisjonen så lenge de bruker den andre hånden til å ødelegge dem, sa Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

Onsdag diskuterte Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier utviklingen i Syria med Lavrov og understreket viktigheten av å komme sivilbefolkningen til unnsetning.

– Gitt den humanitære katastrofen som finner sted i og rundt Aleppo og opp til grensa mot Tyrkia, rett foran verdens øyne, så trengs det øyeblikkelig handling for å sikre humanitær hjelp til de desperate, sultende og lidende menneskene, sa en talsmann for tysk UD etter samtalen.

Mislykket forsøk

FN gjorde tidligere i måneden et forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet, for å få i stand en våpenhvile og en avtale om humanitærhjelp, men uten å lykkes.

25. februar har FNs spesialutsending Staffan de Mistura innkalt til et nytt møte i Genève, men den syriske opposisjonen nekter å komme før flyangrepene er innstilt og de syriske regjeringsstyrkene har opphevet beleiringen av opprørskontrollerte områder.

Personvernpolicy